A.J. Rison (bron: Oorlogsgravenstichting)

Andries Rison

1911 - 1940

Andries wordt geboren op 20 juli 1911 in Amsterdam en woont met zijn vrouw Maria Barbieri in Tilburg, waar hij als landbouwer werkt op een vlasspinnerij. Wanneer in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Andries als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en begin mei 1940 gelegerd bij de infanterie aan de Grebbelinie.

Op 10 mei valt het Duitse leger binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Op enkele strategische punten wordt echter nog felle tegenstand geboden, met name rond de Grebbeberg bij Rhenen.

Onder onduidelijke omstandigheden sneuvelt Andries op 13 mei 1940, vermoedelijk in de velden tussen Achterberg en Rhenen. Daar wordt hij als onbekende soldaat in een veldgraf gelegd, om op 3 juni 1940 te worden herbegraven op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. Andries is 28 jaar geworden en zou pas op 18 april 1941 geïdentificeerd worden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.