J. van der Rijt (bron: E. Laurant)

Johannes van der Rijt

1907 - 1940

Johannes wordt geboren op 15 november 1907 in Uden. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes als gewoon dienstplichtige onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij de infanterie aan de Maaslinie bij het gehucht Katwijk aan de Maas. Daar wordt hij gelegerd in kazemat S-110, een van de vestingwerken die de een eventuele Duitse inval moeten afslaan.

Die inval vindt plaats in de vroege ochtend van 10 mei 1940. De Duitsers proberen aanvankelijk de spoorbrug over de Maas bij Mook intact in handen te krijgen. De heimelijke overval mislukt echter en nadat de Nederlanders de brug hebben opgeblazen, wordt een gewelddadige doorbraak geforceerd. De verdedigers weten de eerste twee aanvallen met succes af te slaan, maar zodra de Duitsers het vuur van de kazematten beantwoorden met zwaar 88mm-geschut, is de tegenstand snel gebroken.

Johannes sneuvelt die eerste oorlogsdag in de loopgraaf nabij kazemat S-110, als de Duitsers daar een poging ondernemen de rivier over te steken. Hij is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hans van Vugt zei op 2 mei 2020

Johannes van der Rijt was mijn oom, waarna ik ben vernoemd . Ik vind het zeer interessant en leerzaam wat U allemaal hebt uitgezocht , dit hebben deze helden verdient , De foto van Johannes oftewel Hannes , dat was zijn roepnaam, had ik al , maar dat hele verhaal wat U geschreven hebt was mij niet helemaal bekent , daarvoor hartelijk dank . We gaan zeer binnenkort een bloemetje op het graf leggen nu de locatie bekent is. Nogmaals hartelijk bedankt voor alle moeite .
Fam v Vugt .

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2020

Beste Hans, Beste Familie van Vugt, hartelijk dank voor uw mooie reactie. Wat fijn om te lezen dat wij met deze website u het verhaal rondom uw oom hebben mogen vertellen. Heel veel sterkte bij het leggen van de bloemen op zijn graf.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.