P.T.G. Jonkers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet Jonkers

1925 - 1948

Piet wordt geboren op 16 september 1925 in Oss. Als dienstplichtige komt hij in de zomer van 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Roermond, waar hij wordt ingedeeld bij het 3-11 Regiment Infanterie. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Piet als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden, ter vervulling van zijn dienstverband. Na een training van drie maanden vertrekt hij op 15 oktober 1946 aan boord van de Kota Baroe naar de Oost, waar zijn bataljon ruim een maand later debarkeert in Makassar op Celebes.

Piets bataljon wordt aanvankelijk ingezet voor bewakingsdiensten en konvooibeveiliging in Zuid-Celebes, maar drie compagnieën worden later naar Borneo gezonden om de onlusten daar te bestrijden. Tijdens de Eerste Politionele Actie worden de eenheden op Celebes naar Midden-Java getransporteerd, waar ze de sector Tegal rondom de Slamet-vulkaan beveiligen, een gebied war verborgen groepen revolutionairen voortdurend voor onrust zorgen. Hier voegen de compagnieën uit Borneo zich weer bij de rest van het bataljon.

Op 21 december 1948, twee dagen na het begin van de Tweede Politionele Actie, staat Piet op het punt om gerepatrieerd te worden naar Nederland. Die dag zit hij achterop een motor in Semarang, als er in zijn zadeltas met munitie een handgranaat per ongeluk afgaat. Piet raakt dodelijk gewond in de explosie en overlijdt ter plaatse. Hij is 23 jaar geworden en rust nu op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Antoinette Plo… zei op 5 januari 2018

Piet Jonkers, was bevriend met mijn vader Cil den Brok, hij stuurde vanuit indie af en toe. Een brief, deze zijn bewaard gebleven
Ik heb een broer van mij vader gevraagd hoe hij was overleden, want ik dacht me te herinneren dat mijn vader mijn een ander verhaal vertelde, als wat jullie schreven.
Mijn oom schrijft het volgende
Piet Jonkers was een zoon van Gerrit Jonkers van de Berghemse weg, schuin tegenover de Landweerstraat. Die huizen zijn nu allemaal al lang weg.
Piet is niet gesneuveld in de strijd. Voor zover ik weet is hij verongelukt in Indië, toen een handgranaat ontplofte in de zadeltas van een motor waar hij achter op zat.

Mijn oom wist verder ook dat hij zeker een zus had.

Groeten Antoinette Ploegmakers den Brok

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Bedankt voor de aanvullingen, Antoinette! We gaan het in ons bestand verwerken. Van een lid van de familie waar Piet goed thuis was, begreep ik dat hij inderdaad nog twee broers en drie zussen had.

Ton den Teuling zei op 5 mei 2018

Klopt Piet Jonkers is een zoon van Gerrit Jonkers en Nel Sieben, zij hadden 6 kinderen, de oudste 3 waren jongens, Piet was de middelste van deze 3. Alle zonen zijn overleden, de 3 zussen zijn nog in leven. Ik ben de oudste zoon van de middelste zus Tonnie. De familie Jonkers woonde op de Bergehemseweg 132, dit huis staat er overigings nog. Piet is inderdaad verongelukt door een granaat die in zijn rugzak zat, het ongeluk gebeurde op de dag of daags voor de dag dat hij naar huis zou gaan.
Ik ben erg geïnterneerd in de brieven die aan Cil den Brok geschreven zijn en zou het leuk vinden als ik kopieën van deze brieven mag ontvangen.

Groet Ton den Teuling
Eegt 48,
5404LL Uden.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 8 mei 2018

Dag Ton, bedankt voor uw bericht. Ik ga proberen Antoinette Ploegmakers-den Brok met u in contact te brengen, over de brieven van Piet aan Cil den Brok.

Jan Bijvank zei op 2 september 2020

Dit is een bericht voor Ton de Teuling.
Ik ben bezig met een boek over de familie Jonkers te schrijven. Ik zou graag met Ton in contact willen komen om de gegevens van Gerhard Mar ia Jonkers en Petronella Sieben (en hun kinderen en kleinkinderen) compleet te krijgen. Wellicht zijn er ook nog foto's die ik kan gebruiken
vr gr
Jan Bijvank

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 3 september 2020

Beste Jan, ik hoop dat Ton op je oproep reageert, zo niet, Ik zie trouwens ook dat hij zijn adres heeft opgenomen in zijn mailtje, dus dat is natuurlijk ook nog een mogelijkheid om contact op te nemen met hem.

Kay den Teuling zei op 3 mei 2023

Hallo Jan Bijvank,

Ton den Teuling is mijn vader. Hij is in oktober 2020 helaas overleden. In april 2020 overleed zijn moeder (mijn oma) Tonnie Jonkers. Ik ben zeer benieuwd naar het boek.

Vriendelijke groet,
Kay den Teuling

Jan Bijvank zei op 3 mei 2023

Kat,
Kun je mij mailen [e-mailadres verwijderd door forumbeheer BHIC]?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 mei 2023

Hartelijk dank voor jullie reacties, Kay en Jan. Jouw e-mailadres hebben we hierboven verwijderd, Jan. Dit doen we namelijk altijd om eventueel verkeerd gebruik ervan (denk aan spam) te voorkomen. We kunnen achter de schermen natuurlijk wél jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Zal ik jouw e-mailadres aan Kay doorsturen, Jan?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.