Marinus Jonkers

1905 - 1940

Marinus wordt geboren op 2 juli 1905 in Halsteren. Als dienstplichtige komt hij tijdens de mobilisatie van 1939-1940 op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het 4-3 Grensbataljon. Op 12 mei 1940, twee dagen na de inval van het Duitse leger, trekt Marinus met zijn sectie naar het gemaal ten zuiden van Wieldrecht om deze te saboteren. De Duitsers bieden echter fel verzet om het gebied in handen te houden. In een overmoedige bui neemt Marinus met een andere soldaat de Duitsers niet vanachter, maar open op de dijk liggend onder vuur. In het vuurgevecht raakt hij zwaargewond en wordt voor onmiddelijke behandeling afgevoerd. De geboden hulp mag echter niet meer baten. Op 15 mei 1940 bezwijkt Marinus in ’s-Gravendeel aan zijn verwondingen. Hij is 34 jaar geworden en rust op de gemeentelijke begraafplaats Essenhof in Dordrecht.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.