Johannes wordt geboren op 29 juni 1897 in Budel en trouwt in 1927 met Leonie Esser. Na kandidaat te zijn geweest in onder andere Tubbergen, volgt Johannes in 1929 F. Kleinschmit op als notaris van Ootmarsum in Overijssel. Hij maakt zich daar geliefd door zijn eenvoud, gemeenschapszin en actieve deelname aan het gemeenschapsleven in Ootmarsum. Jarenlang is hij voorzitter van de Harmonie Caecilia en uiteindelijk wordt hij tot wethouder benoemd.
In 1934 is Johannes nog een van de oprichters van de dan nog legale Nationaal Socialistische Beweging, de NSB, maar als deze zich steeds meer klakkeloos achter de nazi-principes schaart, keert Johannes de partij de rug toe. Ten tijde van de Duitse bezetting maakt hij zichzelf diep impopulair in extreemrechtse en pro-Duitse kringen. Hij uit voortdurend felle kritiek op de NSB en schaart zich achter het ontslag van de pro-Duitse burgemeester Egon von Bönninghausen. Ook legt hij Duitse verordeningen naast zich neer en verbergt in te leveren grondstoffen zoals koper en tin.
In 1942 beschuldigt een pro-Duits dienstmeisje Johannes van dit achterhouden van grondstoffen bij de NSB, die hem vervolgens aangeeft bij de Sicherheitsdienst (SD). Johannes wordt gearresteerd en vastgezet in kamp Amersfoort. Maandenlang wordt er niets meer van Johannes vernomen.
Op 7 oktober 1942 krijgt zijn vrouw Leonie bericht dat haar man weer terug naar huis zou komen. De dag ervoor gaat ze naar Amersfoort om hem af te halen, maar juist op dat moment verstuurt de SD bericht naar de burgemeester van Ootmarsum dat Johannes op 5 oktober in het kamp is overleden. De burgemeester licht kennissen van de familie Joosten in die onmiddellijk achter Leonie aan rijden om haar het slechte nieuws te brengen.
Het is onbekend hoe Johannes precies is overleden. Vermoedelijk is hij bezweken aan de gevolgen van het zware werk, de mishandelingen en ondervoeding die het wrede kampregime typeren. Johannes is 45 jaar geworden en rust op de rooms-katholieke begraafplaats in zijn woonplaats Ootmarsum.
Reacties
Johannes A.J.A. Joosten was gevangene in Kamp Amersfoort met nummer 17. Hij overleed daar op 4 oktober 1942 's ochtends om 5 uur als gevolg van ontbering/longontsteking
Dag René,
Bedankt voor de aanvullende informatie over Johannes Joosten. Ook dit gaan we verwerken.
Hartelijke groet,
Frank van Doorn
http://oorlogsdodendinkelland.nl/slachtoffers/oude-gemeente-ootmarsum/j…
Ben lid van de Werkgroep Oorlogsdoden Dinkelland en beheer de site
Dag Mariët, bedankt voor uw bericht. Prachtig overzicht van de oorlogsdoden uit Dinkelland!
Mocht er meer informatie bekend zijn over Joosten of andere oorlogsslachtoffers die een relatie hebben met Noord-Brabant, dan houden wij ons graag aanbevolen.
Reactie toevoegen