G.M.F.J. Mutsers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerrit Mutsers

1927 - 1949

Gerrit wordt geboren op 21 juni 1927 in Someren-Heide. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht in Roermond, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5e bataljon van het 11e Regiment Infanterie. Na vier maanden vertrekt het bataljon op 28 februari 1948 aan boord van de Volendam naar Nederlands-Indië. Wegens het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Gerrits met zijn eenheid daar met zijn bataljon ingezet om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een zeereis van een maand debarkeert Gerrit eind maart in de haven van Belawan bij Medan op Sumatra. Op Sumatra vervult Gerrit de functie van motorordonnans voor de stafcompagnie van zijn bataljon.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon ingezet bij de verovering en zuivering van Noord-Sumatra en ondervindt daarbij fel verzet van nationalistische guerrilla’s en islamitische rebellen die vanuit Atjeh het gebied infiltreren.

Op 9 juli 1949 sneuvelt Gerrit tijdens deze militaire acties in Pematang Siantar. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.