Franciscus Naglé

1921 - 1942

Franciscus wordt geboren op 8 september 1921 in Zevenbergen als zoon van Jan Naglé en Maria Blommers. Hij werkt in Eindhoven als arbeider en trouwt in april 1941 met Johanna van Lieshout. Als verzetspleger wordt hij tijdens de Duitse bezetting gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland, waar hij als dwangarbeider terechtkomt in Salzgitter. Kampgevangenen en arbeiders die in het kader van de Arbeitseinsatz in Duitsland zijn, worden in deze industriestad aan het werk gezet in de Reichswerke Hermann Göring, een conglomeraat van ijzerertsmijnen en -fabrieken. De arbeiders worden er onder erbarmelijke omstandigheden ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie en maken er lange en zeer zware werkdagen. Ondertussen lijden ze onder het gebrek aan adequate voeding, hygiëne, huisvesting en medische zorg. In hun verzwakte toestand lopen de arbeiders ook risico bij ernstige ongelukken betrokken te raken. Vanwege het enorme belang van Salzgitter voor de wapenproductie in Duitsland, is de stad bovendien regelmatig het doelwit van geallieerde bombardementen.

Voor honderden tot duizenden arbeiders worden deze ontberingen uiteindelijk te veel. Een van hen is Franciscus die op 12 oktober 1942 in stadsdeel Heerte bezwijkt door uitputting. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld in Hannover.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.