Jo Jansen (bron: H. Josemans)

Jo Jansen

1914 - 1947

Jo wordt geboren op 20 oktober 1914 in ’s-Hertogenbosch. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL capituleert op Java op 8 maart 1942. Jo wordt krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Later wordt hij tewerkgesteld in de kolenmijnen van Nagasaki in Japan. Daar is hij op 9 augustus 1945 getuige van de tweede atoombomexplosie, drie dagen na de eerste bom op Hiroshima. Een seconde na detonatie is het noorden van de stad volledig weggevaagd en zijn er minstens 35.000 slachtoffers gevallen; tienduizenden zouden in de maanden daarna om het leven komen als gevolg van zeer ernstige verwondingen en de radioactieve straling. Jo bevindt zich op dat moment in een krijgsgevangenkamp op ruime afstand van het hypocentrum en overleeft daardoor de explosie.

Na de Japanse capitulatie wordt hij via de Filippijnen teruggebracht naar Java. Vanwege het uitbreken van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog wordt Jo overgeplaatst naar Palembang op Sumatra, waar hij als sergeant-boordmechanicus wordt ingedeeld bij de Militaire Luchtmacht van het KNIL.

Op 21 juli 1947, het begin van de Eerste Politionele Actie, bevindt Jo zich aan boord van N5-252 Mitchell-toestel M-452 als dat boven Palembang op Sumatra verongelukt en neerstort. Niemand van de bemanning overleeft de crash; Jo is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Mike Josemans zei op 24 april 2020

Helaas is hij veel te vroeg gestorven en ken hem alleen van verhalen.
Zijn kleinzoon die hij nooit heeft gekend.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 24 april 2020

Bedankt voor je mooie reactie Mike, wat jammer om te lezen dat je hem nooit gekend hebt. Maar gelukkig werd er dus wel veel over hem gesproken. Ken je wellicht nog enkele van de verhalen over hem?

H.M. van Kerkhof zei op 14 juni 2020

Ik heb een foto ingescand uit een album van Adrianus Boere uit Moordrecht, 4.4.r.i. Daarop staan 3 graven. De foto is vrij vaag, maar het lijkt dat 1 van de graven van J.P.W. Jansen is.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 juni 2020

Bedankt voor je reactie H.M. van Kerkhof. Zou je de foto aan ons kunnen doorsturen? We willen er graag naar kijken.

Alvast onze dank!

Mike zei op 3 maart 2021

Bedankt voor het toevoegen van de foto

Patrick Josema… zei op 29 mei 2021

Mooi artikel, opa is helaas alleen in de verhalen bij ons geweest. Echter nooit uit het hart. Meer dan jammer dat we nooit met hem kunnen lachen, en hebben kunnen zeggen dat ik bere trots op hem ben .

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 1 juni 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Patrick! Wat jammer inderdaad dat je je opa nooit hebt kunnen ontmoeten, maar heel mooi dat hij wel in jouw gedachten en jouw hart is. En dat we hem ook op deze website kunnen blijven herdenken. Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag. Nogmaals bedankt voor je reactie!

Hans Josemans zei op 6 februari 2023

Mooi verhaal van mijn vader, ik heb hem helaas maar een paar weken gezien in Batavia na zijn krijgsgevangen tijd. Mijn moeder en ik zijn in1946 naar Nederland op zijn verzoek gegaan. Pa moest naar Palembang en kon dus niet voor ons zorgen. Ja en een jaar later is hij verongelukt. Maar hij is nog altijd in mijn gedachten.Ik ga nogal eens naar ons monument aan het Zuiderpark

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 7 februari 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Hans. Wat verdrietig dat je je vader hebt moeten verliezen. Mooi dat je nog veel aan hem denkt en het monument bezoekt. Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.