Jo Jansen (bron: H. Josemans)

Jo Jansen

1914 - 1947

Jo wordt geboren op 20 oktober 1914 in ’s-Hertogenbosch. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten op de archipel ingenomen. Het KNIL capituleert op Java op 8 maart 1942. Jo wordt krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Later wordt hij tewerkgesteld in de kolenmijnen van Nagasaki in Japan. Daar is hij op 9 augustus 1945 getuige van de tweede atoombomexplosie, drie dagen na de eerste bom op Hiroshima. Een seconde na detonatie is het noorden van de stad volledig weggevaagd en zijn er minstens 35.000 slachtoffers gevallen; tienduizenden zouden in de maanden daarna om het leven komen als gevolg van zeer ernstige verwondingen en de radioactieve straling. Jo bevindt zich op dat moment in een krijgsgevangenkamp op ruime afstand van het hypocentrum en overleeft daardoor de explosie.

Na de Japanse capitulatie wordt hij via de Filippijnen teruggebracht naar Java. Vanwege het uitbreken van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog wordt Jo overgeplaatst naar Palembang op Sumatra, waar hij als sergeant-boordmechanicus wordt ingedeeld bij de Militaire Luchtmacht van het KNIL.

Op 21 juli 1947, het begin van de Eerste Politionele Actie, bevindt Jo zich aan boord van N5-252 Mitchell-toestel M-452 als dat boven Palembang op Sumatra verongelukt en neerstort. Niemand van de bemanning overleeft de crash; Jo is 32 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.