Jan Jansen

1906 - 1940

Jan wordt geboren op 19 oktober 1906 in Luyksgestel als zoon van Gerardus Jansen en Petronella Groenen. Omdat zijn moeder in het kraambed is overleden en zijn vader als strodakdekker lange tijd van huis is, neemt Jan de zorg over het gezin en de boerderij in hun woonplaats Bergeijk op zich.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, meldt Jan zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht, ondanks dat hij eigenlijk niet gemist kan worden op de boerderij. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij de infanterie en gelegerd aan de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen paar dagen in onder de superieure Duitse vuurkracht. Jan trekt zich met zijn eenheid westwaarts terug en komt de volgende dag, 11 mei, aan in Sint-Oedenrode. Daar sneuvelt hij diezelfde dag tijdens gevechten met de optrekkende Duitsers. Jan is 33 jaar geworden en wordt thuis in Bergeijk begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 21 december 2017

eenheid: 2-II-2 R.I.

Jan Jansen zei op 16 augustus 2020

Beste Lezer,
Ik ben een neef van Jan Jansen, hij was een oudere broer van mijn vader. Mijn vader wilde altijd dat een van zijn zoons Jan Jansen werd genoemd. Hij heeft veel verdriet gehad van zijn overlijden omdat het ook zijn 2e vader was omdat mijn opa steeds van huis was voor werk. Graag wil ik dat er een foto toegevoegd wordt kan ik deze ergens naar toe sturen.
Alvast bedankt
Jan Jansen Riethoven

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 augustus 2020

Bedankt Jan, voor je mooie reactie en zeker voor de foto, die we heel graag bij dit verhaal over jouw oom willen toevoegen. Je mag de scan mailen naar info@bhic.nl tav Frank van Doorn. We gaan de foto dan zo snel mogelijk toevoegen. Wat ontzettend dapper dat jouw oom, ondanks zijn zorg voor de boerderij en voor het gezin, toch in dienst ging. Hoe ging het verder met de boerderij? Waren er andere kinderen die toen al die zorg op zich konden nemen?  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.