Jan Jansen

1906 - 1940

Jan wordt geboren op 19 oktober 1906 in Luyksgestel als zoon van Gerardus Jansen en Petronella Groenen. Omdat zijn moeder in het kraambed is overleden en zijn vader als strodakdekker lange tijd van huis is, neemt Jan de zorg over het gezin en de boerderij in hun woonplaats Bergeijk op zich.

Als in de loop van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, meldt Jan zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht, ondanks dat hij eigenlijk niet gemist kan worden op de boerderij. Als soldaat wordt hij ingedeeld bij de infanterie en gelegerd aan de Peel-Raamstelling.

Op 10 mei valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen paar dagen in onder de superieure Duitse vuurkracht. Jan trekt zich met zijn eenheid westwaarts terug en komt de volgende dag, 11 mei, aan in Sint-Oedenrode. Daar sneuvelt hij diezelfde dag tijdens gevechten met de optrekkende Duitsers. Jan is 33 jaar geworden en wordt thuis in Bergeijk begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 21 december 2017

eenheid: 2-II-2 R.I.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.