J.J.M. Jansen (bron: C. Peters, Lang geleden. Boxmeerse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog)

Jan Jansen

1924 - 1945

Jan wordt geboren op 12 januari 1924 in Boxmeer, waar hij werkt als matrassenmaker in de kapokfabriek Van Aarsen. Samen met Gijs Kelders is hij daarnaast kegelopzetter tijdens de wekelijkse kegelavond in een zaaltje van Hotel Riche. Het is tijdens een van deze avonden dat Jan en Gijs door dokter Korte worden benaderd om deel te nemen aan de ondergrondse; het lawaai van de vallende kegels overstemt hun clandestiene gesprek. Om door de dokter van het dorp in eigen persoon te worden gevraagd, beschouwen Jan en Gijs als een bijzondere eer en zij stemmen in om voor de Landelijke Knokploegen actief te worden.

Voorlopig moet Jan zich echter gedeisd houden. Als hij bovendien in april 1943 wordt opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland waar hij als matrassenmaker tot dan toe vrijstelling voor had gekregen, duikt hij onder. Hij duikt telkens voor korte tijd onder bij verschillende gezinnen en moet tegelijkertijd de Duitse agenten die naar hem op zoek zijn voorblijven. Eenmaal wordt hij op het station in Nijmegen aangehouden en na controle gedwongen naar ’s-Hertogenbosch af te reizen om zich daar te melden. Jan stapt in de coupé, verlaat deze aan de andere zijde, steekt het spoor over en weet daar ongezien de trein richting Roermond in te stappen. Toevallig moet de trein vlak voor het station in Boxmeer stoppen vanwege een luchtalarm; Jan ontsnapt en weet zo aan de Grüne Polizei te ontkomen.

Jan duikt opnieuw onder met hulp van verschillende plaatsgenoten en komt in contact met hulpverleners van de pilotenlijn die neergestorte geallieerde piloten naar de grens helpen.

Na de bevrijding van het zuiden van Nederland in de loop van september en oktober 1944 keert Jan weer terug in het openbare leven en sluit zich aan bij de Binnenlandse Strijdkrachten, waar hij na een zeer summiere opleiding wordt aangenomen. Langs de scheidslijnen van het evacuatiegebied gaat hij patrouilles lopen om burgers tegen te houden die te vroeg proberen terug te kregen en om plunderingen tegen te gaan.

In de nacht van 3 op 4 februari 1945 loopt Jan samen met Wim Hendriks patrouille langs het spoor richting Beugen. Daar stuiten ze op een Duitse verkenningseenheid die hen om een wachtwoord vraagt. Als ze dat niet kunnen geven, volgt een schotenwisseling. Jan, ongeoefend met vuurwapens, wordt meteen getroffen en zoekt zwaargewond dekking in de spoorgraaf. Door Wim ondersteund, weet hij het spoorwachtershuisje van de familie Knuiman te bereiken, maar daar is niemand aanwezig. Uiteindelijk bereiken ze de veldpost bij de familie Heijnen. Daar zakt Jan, ernstig verzwakt door bloedverlies in elkaar. Hij wordt via het veldlazaret in Wanroij naar het militair hospitaal in Grave gebracht, maar tegen die tijd heeft Jan te veel bloed verloren. Hij overlijdt later diezelfde dag nog aan zijn verwonding. Jan is 21 jaar geworden. Hij rust op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.