H.J.A. Jansen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Henricus Jansen

1906 - 1940

Henricus wordt geboren op 12 november 1906 in Tilburg als zoon van Gerard Jansen en Pieternella Koevoets. Henricus is getrouwd met Petronella Buijs en woont in Rotterdam, waar hij werkt als correspondent.

Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht, waar hij als sergeant wordt ingedeeld bij de depottroepen. Als de oorlogsdreiging ook voor Nederland in het voorjaar van 1940 toeneemt, wordt Henricus gestationeerd op vliegkamp Valkenburg.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, vliegt de Luftwaffe vooruit naar Zuid-Holland om paratroepers strategische punten in te laten nemen en zo de regering tot een snelle overgave te dwingen. Een van die strategische doelen is de vliegbasis Valkenburg waar op de eerste dag felle gevechten worden geleverd. Henricus raakt bij deze gevechten zwaar gewond bij herberg Het Haagsche Schouw te Leiden en wordt afgevoerd naar het militair hospitaal in buurgemeente Oegstgeest. De geboden hulp mag echter niet meer baten en Henricus bezwijkt daar diezelfde dag nog aan zijn verwondingen. Hij is 33 jaar geworden en wordt aanvankelijk in Oegstgeest begraven. Zijn overlijdensakte is opgesteld in Leiden, de plaats waar hij dodelijk gewond raakte.

In 1970 wordt zijn lichaam overgebracht naar het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.