Gerrit Jansen (bron: familie Jansen)

Gerrit Jansen

1919 - 1940

Gerrit wordt geboren op 1 oktober 1919 in Kaatsheuvel als tweede kind en oudste zoon van schoenmaker Huub Jansen en Drika Akkermans. Gerrit werkt zelf ook als schoenmaker bij het bedrijf van Jan van de Wouw. Als vanwege de toenemende oorlogsdreiging de Nederlandse regering in het najaar van 1939 overgaat tot de algehele mobilisatie, moet ook Gerrit als dienstplichtige opkomen. Hij krijgt een spoedopleiding tot infanterist aan de Kadettenschool in Breda en wordt vervolgens als onderdeel van het 1-17 Grensbataljon naar de Maaslinie gezonden. Daar wordt Gerrit met zeven kameraden gestationeerd in kazemat G-25 aan de Maas in Horn.

In de ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Niet wetende dat de legerleiding inmiddels het bevel tot terugtrekking heeft gegeven, blijven de verdedigers in de kazemat vuren op de vijand. Om half twaalf neemt de Duitse artillerie de opstellingen rondom de kazemat zwaar onder vuur. Zes van de acht soldaten komen in het granaatvuur om het leven, onder wie de 20-jarige Gerrit. Bij deze aanval vinden ook de soldaten Jos van der Bruggen uit Cromvoirt en Gort Pas uit Borkel en Schaft de dood.

Twee weken later heeft de familie in Kaatsheuvel nog steeds niets vernomen over Gerrit. Zijn broer Wim fietst daarop met plaatsgenoot Jan Laros, op zoek naar zijn zoon, naar Limburg om Gerrit te vinden. In Horn krijgt Wim de droeve tijding van de burgemeester dat zijn broer is gesneuveld en in Horn begraven ligt. Jan heeft beter nieuws; zijn zoon is gewond en ligt in het ziekenhuis.

Als Wim na een droeve tocht weer thuiskomt, blijken zijn ouders al op de hoogte. Iemand uit Sprang-Capelle heeft moeder Drika plompverloren toegeroepen dat haar zoon dood is. De burgemeesters van Horn en Loon op Zand komen op 4 juli overeen om het lichaam van Gerrit vrij te geven voor herbegrafenis thuis. Op 17 juli vindt hij zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Kaatsheuvel. Zijn ouders, broer en zussen dragen het verlies van Gerrit de rest van hun leven bij zich.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.