J.C. Jansen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes Jansen

1925 - 1947

Johannes wordt geboren op 24 mei 1925 in Goirle. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht in Breda, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 1-8 Regiment Veldartillerie. Wegens het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog wordt hij als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 21 oktober 1946 vertrekt hij aan boord van de Johan de Witt naar de Oost, waar hij na een maand op zee in Batavia debarkeert.

Na enkele maanden op het legerkamp in Batavia te zijn gelegerd, wordt Johannes met zijn onderdeel eind maart 1947 verplaatst naar Tjiandjoer en gelegerd in Kademangan. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt de eenheid ingezet bij zuiveringsacties in de buurt van Tjikalong-Koelon en verplaatst naar Cheribon. Na afloop van de Politionele Actie wordt de afdeling in Tasikmalaja gelegerd, van waaruit het artilleriesteun verleent bij acties in de omgeving. Op 8 september 1947 sneuvelt Johannes bij gevechten in Tasikmalaja. Hij is 22 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.