J. Callaars, bidprentje (bron: W. Jaegers)

Sjef Callaars

1928 - 1948

Sjef wordt op 6 november 1928 geboren in Helmond. Als dienstplichtige komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort, waar hij als huzaar wordt ingedeeld bij het 2-2 Regiment Huzaren Van Boreel.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Sjef voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind oktober 1947 vertrekt hij met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van kleine maand aan land gaat bij Batavia.

Na aankomst wordt Sjef eerst in Batavia en daarna in Buitenzorg gelegerd, waar hij verdere opleiding krijgt en de eerste patrouilles worden gelopen. In januari wordt hij ingezet bij verschillende militaire acties ten oosten van Buitenzorg; in juni volgt overplaatsing naar Lawang in Oost-Java, waar de huzaren de hoofdwegen beveiligen.

Als in de loop van 1948 onderhandelingen met de Republiek opnieuw vastlopen, krijgt legercommandant S.H. Spoor toestemming om op 19 december 1948 de Tweede Politionele Actie te starten. Doel is ditmaal niets minder dan de politieke en militaire uitschakeling van de Republiek en de arrestatie van de regering-Soekarno in Djokjakarta. Sjefs onderdeel wordt dan bij de Mariniers gevoegd voor zuiveringscampagnes rondom Madioen in de Javaanse binnenlanden. Daarbij lopen de troepen behoorlijke vertraging op door de talrijke wegversperringen en tankvallen die oorspronkelijk door het KNIL zijn aangebracht om de Japanse inval van bijna zeven jaar eerder te hinderen.

Op 29 december 1948, als de Actie nog in volle gang is, rijdt Sjef met drie kameraden in een pantserwagen als onderdeel van de bewaking van een konvooi op de route van Tjepoe naar Glondong. Ter hoogte van de brug in Mantingan bij Blora wordt plots een trekbom tot ontploffing gebracht, met als gevolg dat er brand uitbreekt in de wagen. De voorraad mortieren in de wagen explodeert waarna de wagen brandend in de rivier stort. In de explosie is Sjef op slag gedood en de wagen uit geslingerd. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.