Pater Johannes Campman (inzending Leo Oors)

p. Johannes Campman

1897 - 1945

Johannes wordt geboren op 22 april 1897 in Arnhem en woont in Uden, waar hij pater is bij de Orde der Kruisheren. Als leraar is hij verbonden aan het College van het Heilige Kruis, opgericht als priesteropleiding voor de Kruisheren. Ook is Johannes werkzaam geweest als plaatsvervangend pastoor in Odiliapeel en als assistent in het Belgische Maaseik. Daarna treedt de pater op als assistent van pastoor A.J. Schaars van Velp.

Tijdens de Duitse bezetting zijn de pastoor en de pater actief in het lokale verzet, dat zeer divers van samenstelling is. Zo roept pastoor Schaars samen met communist Dirk van der Voort de bevolking in een pamflet op het graan in de grond te laten verdorren, voordat het de Duitse oorlogsmachinerie kan voeden. Samen met dr. Oskamp en het echtpaar Timmermans bieden Schaars en pater Campman onderduikadressen aan gevluchte joden, neergestorte geallieerde piloten en onderduikers van de Arbeitseinsatz.

Op 5 mei 1942 doet de Gestapo een inval op de pastorie en arresteert alle betrokkenen in het ondergrondse netwerk. Ook pater Campman wordt opgepakt, misschien bij diezelfde inval, maar er is ook een mogelijke latere datum bekend, in de nacht van 7 op 8 januari 1944.

Pater Campman wordt gedeporteerd naar de Duitse concentratiekampen en komt via Sachsenhausen uiteindelijk terecht in Bergen-Belsen. Tegen de tijd dat hij daar aankomt, is het voorjaar 1945 en de Duitsers gebruiken het kamp als dumpplaats voor zieke gevangenen van andere kampen. Door de opzettelijk slechte leefomstandigheden, de onthouding van voedsel en medicijnen en het ontbreken van hygiëne komen in de maanden voor en na de bevrijding tienduizenden ernstig verzwakte gevangenen door besmettelijke ziekten om het leven. Een van de slachtoffers is pater Campman, die op 25 maart 1945 bezwijkt aan vlektyfus. Hij is 47 jaar geworden.

Pastoor Schaars zou de ontberingen van de kampen uiteindelijk wel overleven. Hij wordt op 29 april 1945 na een lange lijdensweg via Scheveningen, Vught, Amersfoort, Dachau, Natzweiler en weer terug naar Dachau bevrijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.