Julianus Cadot (bron: West-Brabants Archief)

Jules Cadot

1914 - 1940

Jules wordt op 29 maart 1914 geboren in Roosendaal. Hij dient bij de Koninklijke Marine als korporaal-torpedomaker aan boord van de onderzeeër Hr. Ms. O 13. Tijdens de Duitse inval patrouilleert de onderzeeër voor de Nederlandse kust en wordt dan meerdere keren door Duitse vliegtuigen aangevallen. Op de eerste dag van de oorlog in Nederland, 10 mei 1940, wijkt de onderzeeër uit naar Portsmouth in Zuid-Engeland. Na de val van Frankrijk in juni wordt de O 13 samen met vier andere Nederlandse onderzeeërs overgeplaatst naar de tijdelijke haven in het Schotse Dundee. Van hieruit vertrekt de O 13 op 12 juni voor haar eerste patrouille in de buurt van het Skagerrak. Vanaf dat moment is de onderzeeër spoorloos verdwenen.

Op 19 juni wordt tevergeefs radiocontact gezocht. De onderzeeër wordt op de 21e terugverwacht, maar als deze op de 28e nog niet is teruggekeerd, wordt O 13 als vermist opgegeven. 19 juni wordt sindsdien aangehouden als de overlijdensdatum van alle bemanningsleden aan boord, onder wie de dan 26-jarige Jules.

Het is nooit duidelijk geworden wat er met de vermiste onderzeeër is gebeurd. Omdat er in de Duitse archieven geen vermelding wordt gemaakt van het eventueel tot zinken brengen van de O 13, wordt aangenomen dat de onderzeeër in de Noordzee op een mijn is gelopen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Han EVertse zei op 20 januari 2018

Over Jules cadot is een artikel geschreven in ons tijdschrift de Vrijheijt van Rosendale, nummer 64, jaargang 35, pagina 57 tem 60.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 16 februari 2018

Nog hartelijk bedankt voor het de tip, Han! Ik ga het artikel raadplegen. Inmiddels heb ik ook contact gehad met een familielid van Jules, dus inmiddels hebben we hem goed in beeld gekregen.

J.J.M. Wiericx zei op 17 augustus 2020

Jules J.A. Cadot was een broer van mijn moeder J.H.Wiericx-Cadot.
Ze vertelde mij natuurlijk veel over de oorlogsperiode.
J.J.A.Cadot had ook een jongere broer ,Ad.,die op de Willem van Ewijck , de mijnenveger,die in de jaren dertig,op een mijn gelopen is en gezonken in de Nederlandse wateren.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 18 augustus 2020

Bedankt J. Wiericx, voor uw reactie. Wat een enorm verdriet heeft de familie van uw moeder getroffen. Om twee kinderen/broers te moeten verliezen moet verschrikkelijk zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.