Johannes Buwalda

1891 - 1940

Johannes wordt geboren op 21 oktober 1891 in Breda als zoon van Jan Buwalda, sergeant-majoor bij de infanterie en Jacoba van der Kolk. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland verder toeneemt, wordt hij onder de wapenen geroepen en als kapitein der reserve ingedeeld bij het II-24 Regiment Infanterie. Begin mei 1940 wordt hij met zijn onderdeel in stelling gebracht bij Druten, als onderdeel van de Betuwestelling.

In de nacht van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen, door Johannes en zijn kameraden gezien als een almaar toenemende zwerm Duitse vliegtuigen. Het luchtafweergeschut wordt in gereedheid gebracht en in de vroege ochtend volgt het bevel te vuren op de overvliegende vijand.

De volgende nacht, van 10 op 11 mei, krijgt Johannes het bevel zijn onderdeel af te marcheren richting Tiel, waar ze via Wamel met autobussen naartoe worden vervoerd. Na Tiel wordt de compagnie achtereenvolgens naar Maurik en Eck en Wiel gebracht. In de middag van de 12e zijn troepen in Amerongen, waar ze de nacht doorbrengen op het gazon voor het kasteel. De volgende ochtend wordt de compagnie met vrachtwagens naar de Grebbeberg gebracht om daar de verdediging te steunen.

In de loop van 13 mei wordt onder intens artillerievuur de ene boerderij na de andere langs de Friesesteeg in Achterberg ingenomen. Uiteindelijk weten ze de Hoefijzerstelling te bereiken en de Duitsers vandaar op afstand te houden. Niet lang nadat Johannes zijn onderdeel daar in stelling brengt, komen twee Nederlandse militairen hen vanaf de vijandelijke linie tegemoet met achter zich een veertigtal Duitse soldaten met de handen omhoog, alsof ze zich overgeven. Het blijkt een hinderlaag te zijn; de twee Nederlanders worden ongemerkt onder schot gehouden en gedwongen vooruit te lopen. Zodra een van hen het op een rennen zet, wordt het vuur geopend op de Nederlanders. Johannes wordt in het losgebarsten vuurgevecht als eerste dodelijk getroffen. Hij is 48 jaar geworden en laat een verloofde achter met wie hij over 11 dagen zou gaan trouwen. Johannes vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.