J. van Buuren (bron: De Vrije Philips Koerier, 18 sept. 1946)

Jan van Buuren

1906 - 1945

Jan wordt op 29 oktober 1906 geboren in Haarlem en woont in Eindhoven, waar hij werkt als elektrotechnicus bij Philips. Op 1 oktober 1943 wordt hij door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd, nadat zijn naam genoemd is in verband met de vervaardiging van een geheime zender waarmee naar de Engelse radio geluisterd kan worden. Voor de Duitsers is dit vergrijp zwaar genoeg om Jan af te voeren naar Duitsland, waar hij terechtkomt in het dwangarbeiderskamp Gröditz in Saksen, een buitenkamp van Flossenbürg in Beieren.

Jan zou zijn overleden op de laatste dag dat het kamp in het gebruik was, 17 april 1945. Die dag worden, in een poging de sporen van het kamp uit te wissen voor de naderende Amerikanen, 188 gevangenen vermoord in de steengroeve van het nabijgelegen Koselitz. Mogelijk is Jan een van de toen omgebrachte gevangenen, maar het kan ook zijn dat hij al eerder is bezweken aan de mishandelingen en slechte levensomstandigheden in het kamp. Hij is 38 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

Een buitenkamp van Flossenbürg was Gröditz, het meest noordelijke kamp in de buurt van Riesa, met in het totaal ca. 1000 man uit 11 landen, met name Polen, Russen, Fransen, Italia-nen en Duitsers. Velo Bierman werd er als Natzweiler via de poort van Dachau heen gestuurd. Hij kwam er eind sep¬tember 1944 aan en moest aan de slag als elektricien. Dat werk had hij ook al in Natzweiler gedaan. In maart 1945 kwamen er nog zo'n 260 Joodse gevangenen uit 14 landen bij, met name uit Hongarije. Op 13 april waren er 743 gevangenen. Op 18 april werd de hele administratie verbrand. 28 gevangenen gingen op weg richting Dresden, moge¬lijk Glauwitz, en moesten zich aansluiten bij een transport dat richting Erzgebirge ging.
Foers¬ter, Egon: Zwangsarbeiter in Gröditz 1939-1945, 2004; Mathias Antusch: Zwangsarbeit im Stahlwerk Gröditz, 2004.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.