G.B. Buunk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Ben Buunk

1917 - 1945

Ben Buunk wordt geboren op 4 december 1917 in Boxtel als jongste zoon van de stationschef Bernardus Buunk. Als Ben een jaar oud is, verhuist het gezin naar Dordrecht, de nieuwe standplaats van zijn vader. Hij groeit op in een diepgelovig Nederlands Hervormd gezin; zijn vader is ouderling en zijn broer Herman zou later predikant worden van de Evangelische Kerk in België.

In 1937 wordt Ben opgeroepen voor de dienstplicht en gelegerd in de Chassékazerne in Breda, waar hij de rang van wachtmeester behaalt. Na bij de veldartillerie veel met paarden te hebben gewerkt, heeft hij de ambitie om na zijn diensttijd een stoeterij of manege te beginnen. Die droom gaat in rook op als de Duitsers in mei 1940 invallen en de Duitsers beslag leggen op alle paarden. Ben wordt daarna aan het werk gesteld als commies bij de Grensdienst, met als standplaats het Twentse Ootmarsum.

Sinds 5 november 1939 is Ben verloofd met de rooms-katholieke Corry Lips uit Breda, maar hun huwelijk kan pas op 19 maart 1942 plaatsvinden, omdat Ben zich eerst moet bekeren. Kort na het huwelijk, waarin ze geen gebruik mogen maken van de hoofdingang van de kerk, gaan ze in Achtmaal wonen. Bens nieuwe standplaats wordt het naburige Wernhout.

In deze periode gaat hij zich bezighouden met illegaal werk en onderhoudt daarvoor nauw contact met de Witte Brigade, een Belgische verzetsgroep. In juli 1943 besluit Ben zich aan te sluiten bij het actieve verzet. Via de Witte Brigade wordt hij op een ontsnappingslijn naar het zuiden gezet. In augustus 1943 komt hij aan in Spanje, waar hij kort na aankomst wordt vastgezet. Op 8 november wordt hij vrijgelaten en krijgt hij een Spaans visum van het Nederlandse consulaat. Nog geen maand later, op 5 december, wordt Ben benaderd door een agent van Bureau Inlichtingen in Londen om zich tot geheim agent op te laten leiden. Via Lissabon weet hij als verstekeling op 28 januari 1944 in Groot-Brittannië aan te komen. Na screening en verhoor door de Britse MI5 en Nederlandse Politie Buitendienst wordt Ben als aspirant-agent in dienst genomen met de rang van wachtmeester-capitulant. In maart 1944 wordt hem tijdens audiëntie door Koningin Wilhelmina het Kruis van Verdienste verleend vanwege zijn ontsnapping en dienstbaarheid.

Ben wordt verbindingsofficier tussen Bureau Inlichtingen en de Radiodienst van de Raad van Verzet. In de nacht van 5 op 6 juli 1944 wordt hij gedropt in het Gelderse Laren. Vanaf dat moment reist Ben onder verschillende schuilnamen door Nederland om contacten te leggen tussen de verschillende secties van de Raad van Verzet en Bureau Inlichtingen in Londen.

Op 10 februari 1945 wordt Ben door de Sicherheitsdienst (SD) gearresteerd op zijn onderduikadres in Vroomshoop in Twente. Kort daarvoor was de verzetsgroep waarmee hij contact had opgerold en daarbij waren zijn gegevens bij de Duitsers bekend geworden. Ben wordt vastgezet in Almelo en later overgebracht naar de gevangenis in Zwolle.

Op 4 april 1945 wordt hij samen met vijf andere gevangenen gefusilleerd aan de Geldersedijk in Hattem. Ben is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

D.M. Oudesluijs zei op 11 augustus 2019

Gerrit Bertus Buunk (4.12.1917 Boxtel- 1945) Wachtm. BI detach. Londen
Je bent geboren op 4 december 1917 in Boxtel. Je vader Bernardus Buunk werkte bij de NS en je moeder was Neeltje Hoogakker. In 1918 verhuisde je naar Dordrecht, waar je opgroeide. Op je achttiende zat je als dienstplichtige bij het derde Regiment Veldartillerie in de Chassé¬kaze-rne in Breda. Je werd een tijd wachtmeester en later was je grenscommies bij Ootmarsum en Wernhout. Maart 1942 trouwde je met Johanna Lips en jullie gingen in Achtmaal wonen. In augustus 1943 ging je samen met F. Philips, een oude schoolkameraad, naar Engeland. Eind augustus bereikte je Spanje, waar je door de marechaussee werd gearresteerd en naar een kamp voor ongewenste vreemdelingen werd gebracht. November 1943 kreeg je een Spaans visum en een maand later vroeg kapitein Jan Marginus Somer jou of je geheimagent wilde worden. Somer was het hoofd van Bureau Inlichtingen in Londen. Philips vloog van Lissabon naar Engeland.
Januari 1944 was je in Engeland. Maart 1944 werd je door Somer en Gijs de Jong aangenomen als aspirant-agent bij het BI. Je werkte nauw samen met de Secret Intelligence Service. Je te¬kende voor zes jaar en koningin Wilhelmina gaf je het Kruis van Verdienste, omdat je uit bezet gebied wist te ontsnappen. Op 5 april 1944 werd jullie zoon geboren. Op 1 juli 1944 was je agent en radiotelegrafist/codist. Gijs gaf je de codenamen Henk en Fopkonijn en in bezet Nederland had je de schuilnamen Frederik Hanendoes, Joop Klijn en J.H. van de Weg.
Op 5 juli 1944 landde je per parachute in de Lopikerwaard, samen met George Hooijer. Je moest steun verlenen aan de RVV-Radiodienst en je werkte samen met de agent Andreas Ausems, die het Nederlands verzet coördineerde. Ausems werkte samen met Jan Thijssen en hij was medewerker van de Zendgroep BI-Radiodienst. Jouw steun was van harte welkom. Je ging naar het RVV-operatiecentrum in Doorn, waar je Ausems en Thijssen ontmoette. In Rotterdam zond je informatie van de RVV-Inlichtingendienst over het Havengebied naar Londen. Dat radiocontact ging via een verkenningsvliegtuig van de Royal Air Force.
Eind september 1944 had je een seinpost in Vroomshoop en werd Zendgroep Oost gesticht. Je kreeg hulp van Robbie Mooiweer en er kwamen diverse seinposten. In Vroomshoop woonde je bij dokter Oskam en werkte je samen met de RVV-leider Frits Hazelhoff. Jullie berichten waren zeer belangrijk voor de geallieerde militairen. Je had het extra druk met een zestal militairen van de Special Air Service, die je liet onderduiken en die je van nieuwe wapens en zendmateriaal voorzag.
In Luttenberg werd Austin door de SD gearresteerd. In Hardenberg volgden Van der Laaken, Prenger en Eskes. In Bergentheim dokter Post. Op 10.2.1945 arresteerde de SD Oskam, Bergsteyn en jou. Jullie gingen naar de gevangenis in Almelo. Oskam moest gemartelde gevangenen behandelen. Midden maart werd je naar de Zwolse gevangenis gebracht. Op 4.4.1945 ben je aan de Geldersedijk in Hattem, samen met 5 andere verzetsstrijders, o.a. Van der Laaken, Eskes en Austin, doodgeschoten. Je werd 27 jaar en je bent op de begraafplaats Zuylen in Breda herbegraven, daarvan is ook een document opgesteld.
Genoteerd, helaas de bron niet erbij gezet

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 augustus 2019

Bedankt voor het uitgebreide verhaal van Ben Buunk, Diete. Ook dit verwerken we in zijn biografie.

Ben Buunk (zoon) zei op 11 september 2019

Enkele correcties:
datum van overlijden, op 4 april 1945 te Hattem gefusilleerd.
eenheid, dienstvak en of onderdeel: Detachement Londen, Artillerie.

Bron: Wikipedia Gerrit Bertus Buunk.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Dag Ben, bedankt voor de correcties; ik heb ze in zijn gegevens verwerkt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.