Mies van Zoggel (bron: fam. Van Zoggel)

Mies van Zoggel

1926 - 1949

Mies wordt geboren op 3 april 1926 in Schijndel. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4-6 Regiment Infanterie. Na een opleiding in Maastricht vertrekt hij per trein via Roermond, Tilburg en Breda naar Rotterdam, waar hij op 20 juni 1947 aan boord van de Sloterdijk wordt ingescheept naar Nederlands-Indië, voor voortzetting van zijn dienstplicht. Hij komt aan in Batavia, van waar hij voor kortere of langere tijd achtereenvolgens wordt gestationeerd in verschillende plaatsen op Java: onder andere in Semarang, Bordi, Kendal, Woengoe en Toeren. Van deze plaatsen loopt hij regelmatig patrouille door het achterland om de demarcatielijnen veilig te stellen tegen revolutionaire infiltraties. Nu en dan komt het tot beschietingen, of wordt hij opgeroepen om ondersteuning te geven voor andere legergroepen, maar Mies ervaart vooral verveling in Indië. Brieven vanuit Schijndel zijn voor hem de belangrijkste lichtpuntjes in het eentonige leven van de kampementen. In de tweede helft van oktober 1947 verblijft Mies in het hospitaal van Tjepering vanwege een tropische ziekte. Eind december is Mies verhuisd naar Bodja, waar het eten zo karig is, dat verschillende van zijn kameraden tijdens zware patrouilles bewusteloos in elkaar zakken.

In januari 1948 is Mies in Bilik, zijn vaste standplaats, afgezien van twee maanden in Djatinegara en Moga. Vanuit Bilik gaat hij in januari voor het eerst mee op patrouille met KNIL-militairen. De sfeer bij hen is beduidend grimmiger; Mies is er getuige van hoe zij keihard optreden tegen opstandelingen en krijgsgevangenen tijdens verhoor genadeloos afranselen. Ook in Bilik wordt ritme bepaald door patrouilles in de omgeving, waarbij soms schermutselingen plaatsvinden, of revolutionairen worden gevangengenomen.

Op 4 januari 1949 raakt Mies dodelijk gewond tijdens een actie bij de kampong Goetji, waar revolutionaire strijders zijn binnengedrongen. Hij wordt in het hoofd getroffen en met spoed naar het hospitaal in Bilik gebracht, maar onderweg bezwijkt hij aan zijn verwonding. Mies is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.