E. van Zon (bron: Oorlogsgravenstichting)

Eduard van Zon

1925 - 1941

Eduard wordt geboren op 31 juli 1925 in Waalwijk. Tijdens de oorlog dient hij als jongste scheepsmaatje aan boord van S.S. Slamat, een oceaanlijnschip van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.

Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering.

Eind april 1941 wordt de Slamat in dat kader ingedeeld bij het geallieerde konvooi AG 14 dat troepen en materieel verscheept tussen Griekenland en Alexandrië. In de nacht van 27 april 1941 verlaten de Slamat samen met de Britse torpedobootjagers HMS Diamond en HMS Wryneck de haven van Nafplio in Griekenland. De Slamat negeert echter het bevel op tijd te vertrekken en neemt het maximum aantal troepen aan boord. Die vertraging wordt de drie schepen fataal. Nog voordat het konvooi de Argolische Golf heeft verlaten, worden ze onder vuur genomen door de Luftwaffe. De Slamat wordt als eerste gebombardeerd en tot zinken gebracht, kort daarop gevolgd door de Diamond en de Wryneck. Bij de ramp komen in totaal duizend opvarenden om het leven. Een van hen is Eduard. Hij is 15 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Harrie van Zon zei op 12 september 2018

De laatste (zus) is vorige week overleden 98jr. Mijn vader was een broer van eduard. Welke info hebben jullie nog nodig?

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2018

Dag Harrie, dank voor uw bericht. Per mail zal ik contact met u opnemen.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 13 januari 2021

Dank Ed, voor je reactie en je linkje naar de website met het overzicht van de Rotterdamse Lloyd-vloot rondom de Tweede Wereldoorlog.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.