J.W. de Bruin (bron: Heemkundevereniging Berchs Heem, Berghem)

p. Jacobus de Bruin

1906 - 1944

Jacobus wordt geboren op 16 juni 1906 in Berghem. Hij gaat de priesteropleiding volgen en wordt op 14 augustus 1936 in Teteringen gewijd als priester van de Orde van Missionarissen van het Goddelijk Woord, de Paters SVD. Op 5 mei 1938 vertrekt hij naar Flores in Nederlands-Indië.

In december 1941 vallen de Japanners het door de Britten bestuurde noorden van Borneo binnen en rukken op naar het Nederlandse deel van het eiland. Na een aanval vanuit Timor wordt ook Flores bezet. Pater Jacobus wordt samen met bisschop J. Pessers en een groot aantal andere priesters geïnterneerd. De Japanners, die de missionarissen diep wantrouwen, gaan er zonder meer vanuit dat ze allemaal in het verzet zitten. Samen met een aantal andere paters wordt Jacobus vastgezet in het kamp Kali Bodjo in Zuid-Celebes. Door de slechte hygiëne en slechte leefomstandigheden bezwijken er zes priesters aan uitputting en ziekte. Een van hen is pater Jacobus. Hij overlijdt op 4 december 1944 op 38-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.