F.L. de Bruin (bron: Het Grote Gebod)

Frans de Bruin

1879 - 1944

Frans wordt op 27 november 1879 geboren in Delft als zoon van Johannes de Bruin en Theresia Ladan. Hij trouwt tweemaal en is tijdens de oorlogsjaren kunstschilder in Breda.

Zonder dat hij het weet, zit zijn zoon Frank in de illegaliteit. Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, staat Frank met zijn vrouw voor de woning van zijn ouders in de Baronielaan, als er net een Duits konvooi op hen af komt. Ze vluchten het huis in, maar zijn al opgemerkt en worden achtervolgd. Op de eerste verdieping liggen wapens en telefoontoestellen klaar om weggebracht te worden, maar Frank ziet geen kans deze nog te verstoppen. Samen met zijn vrouw weet hij het huis te ontvluchten door van de tweede verdieping naar beneden te springen; zijn vrouw breekt daarbij haar been.

De Duitsers krijgen de vluchtelingen niet meer te pakken en nemen in plaats daarvan vader Frans mee naar de Ortskommandantur in de Willemstraat. Daar wordt hij de volgende dag, 6 september, samen met de Bredase arts Willem Jan Scheffelaar door de ‘schrik van Breda’ Feldwebel (sergeant-majoor) H.A.F. Wiegand, gefusilleerd. Frans is 64 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.