Jan van Es (bron: A. Kruijf-Dingemans)

Jan van Es

1897 - 1944

Jan wordt geboren op 2 oktober 1897 in Kaatsheuvel. Hij is getrouwd met Catharina Vastré met wie hij een gezin van negen kinderen sticht. Van beroep is hij handschoensnijder en ook zijn zoons Dorus en Nies gaan in de leerindustrie werken die voor de dorpen van de Langstraat de voornaamste bron van werk en inkomen is. Zij worden allebei schoenmaker.

Na de Duitse inval wordt Nies opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en als dwangarbeider naar Grossingerheim gestuurd. Daar komt hij bij een geallieerd bombardement op 2 augustus 1943 om het leven, 20 jaar oud. Zijn oudere broer Dorus besluit onder te duiken in Kaatsheuvel om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen.

Op een zomerdag in 1944 krijgen Jan en Catharina te horen dat Dorus is gearresteerd. Juist op de dag dat Waalwijkse landwachters een razzia houden, heeft hij zijn schuilplaats verlaten om naar een voetbalwedstrijd te kijken en wordt dan meegevoerd. Jan gaat met zijn vrouw naar het sportpark om zijn zoon vrij te krijgen. Bij het verlaten van het huis neemt hij een ledersnijmes mee.

Als ze bij Dorus zijn aangekomen, probeert zijn moeder hem weg te trekken. Ze wordt door een van de landwachters met een geweerkolf weggeslagen. Daarop ontstaat een vechtpartij, waarbij het geweer afgaat en Jan met zijn mes de uniformjas van de landwachter bewerkt. De veldwachters overmeesteren Jan en Dorus en voeren hen lopend af naar Waalwijk, waar ze hardhandig worden verhoord. Catharina wordt na korte hechtenis weer vrijgelaten.

Terug in Kaatsheuvel worden Jan en Dorus in de marechausseekazerne vastgehouden. De agenten geven vader en zoon de gelegenheid te ontsnappen, maar Jan gelooft dat het allemaal met een sisser zal aflopen. Weglopen zou alleen maar meer problemen geven. Ze worden naar Mariënhof in Vught gebracht, maar de Sicherheitsdienst (SD) is van mening dat de kwestie niet zwaar genoeg is voor vervolging en staat op het punt hen naar het Huis van Bewaring in ’s-Hertogenbosch te brengen.

Juist op dat moment liquideert het verzet in ’s-Hertogenbosch een SD-agent, waarop de Duitsers represaillemaatregelen nemen. Op 11 augustus 1944 wordt een willekeurig gekozen groep gevangenen uit Mariënhof, onder wie vader en zoon Van Es, naar de fusilladeplaats van kamp Vught gebracht en daar diezelfde avond nog geëxecuteerd. Jan is 46 jaar geworden; Dorus 22 jaar.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan van Es zei op 16 september 2020

Dit is mijn opa. Helaas nooit gekend.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 17 september 2020

Bedankt voor je reactie Jan. Wat een verschrikkelijk verhaal is dit en wat erg voor je oma om zowel haar man als haar zoon te moeten afstaan. Dit verlies zal altijd wel een rol hebben gespeeld in haar en ook jullie leven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.