A.F. van Weert (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adriaan van Weert

1926 - 1946

Adriaan wordt geboren op 10 juni 1926 in het Gestelse deel van kerkdorp Gemonde, als zoon van Johannes van Weert en Wilhelmina Geerts. Kort na het einde van de oorlog in Nederland meldt hij zich vrijwillig voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 2-6 Regiment Infanterie. Dit vrijwilligersbataljon wordt in april 1945 opgericht als voortzetting van een bewakingsbataljon dat vanaf eind 1944 in Noord-Limburg, de Achterhoek en op het vliegveld van Venlo heeft gediend. Na opleiding in het Franse Fournes vertrekt het bataljon half oktober 1945 naar Engeland voor verdere uitrusting; daarna zou het naar Oost-Azië worden gezonden, waar de Japanners dan nog worden bevochten.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 hebben Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. Als niet lang daarna de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude, koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarin met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Adriaan wordt als onderdeel van de Nederlandse legermacht naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Eind oktober vertrekt hij met de Nieuw Amsterdam naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) vaardigt echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlanders. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de nog in Nederlands-Indië aanwezige Britse troepen verzeild raken. De Nieuw Amsterdam wijkt daarom uit naar Morib Beach bij Banting, aan de Maleise kust. Daar wordt Adriaan gelegerd in afwachting van de opheffing van het verbod. Deze tijd wordt besteed met aanvullende training.

Voor Adriaan zou het uiteindelijk niet komen tot inzet in Indië. Op 27 januari 1946 wordt hij in Morib Beach onder onduidelijke omstandigheden om het leven gebracht. Adriaan is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 januari 2018

Van Adrianus Franciscus van Weert zijn de bidprentjes en een foto van zijn uitvaart in de Maleisische havenstad Klang geplaatst.

Wim Verhoeven zei op 4 mei 2021

Beste medewerker,
Zoals op het bidprentje is vermeld is Adriaan van Weert geboren in het kerkdorp Gemonde in het gedeelte van Sint Michielsgestel.
Graag dit ook vermelden bij zijn gegevens ipv Sint Michielsgestel

Gemondse grtn
Wim Verhoeven
Werkgroep Bevrijding Gemonde 1944-2019

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 mei 2021

Beste Wim, hartelijk dank voor deze correctie. Ik ga het doorgeven aan mijn collega Frank van Doorn en hij gaat hier binnenkort mee aan de slag. Nogmaals bedankt!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 6 mei 2021

Dag Wim, bedankt voor het doorgeven! Het stond inderdaad nog niet goed in de rubriek "meer informatie".

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.