Hubertus de Volder

1895 - 1940

Hubertus wordt geboren op 1 april 1895 in Heusden en woont in Rotterdam. Hij is stoker aan boord van het Nederlandse koopvaardijschip de S.S. Trito van de Hudig & Veder Zeevaart Maatschappij in Rotterdam. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan alle Nederlandse koopvaardijschepen. Het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen. Zo wordt ook Hubertus aan boord van de Trito ingezet voor de Nederlandse oorlogsvoering aan geallieerde zijde.

Op 20 september 1940 wordt de Trito ten zuidwesten van het Britse schiereiland Isle of Portland door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd en tot zinken gebracht. Bij de scheepsramp komen 21 opvarenden om het leven. Een van hen is Hubertus; hij is 45 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Dick Vermaas zei op 8 juni 2021

Van kindsbeen ben ik op de hoogte van de ondergang van de SS Trito. Mijn vader was één van de twee overlevenden. Hofmeester D.S. Vermaas. In een kranten artikel jaren geleden zei hij, dat hij er nog wel af en toe dromen over had. De andere overlevende was de Bootsman, die tijdens de aanval aan het roer stond. Hij heette Poot.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Dick! Ik kan me heel goed voorstellen dat dit bombardement een enorme impact op je vader moet hebben gehad. Mooi en bijzonder dat hij de aanval wél heeft overleefd, samen met de bootsman. Heeft hij gedurende de oorlog na het zinken van de SS Trito nog gewerkt op een schip?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.