T.A.B.F. Seebregts (bron: Oorlogsgravenstichting)

Theo Seebregts

1964 - 1983

Theo wordt geboren op 25 juli 1964 in Oisterwijk. Als dienstplichtige meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt voor de vervulling van zijn dienstverband uitgezonden naar Libanon.

Sinds 1975 woedt daar burgeroorlog, na de inval van het Syrische leger in reactie op de destabiliserende invloed van de militante Palestinian Liberation Organisation (PLO). De PLO wordt naar het zuiden van het land verdreven en valt met regelmaat Israëlitische doelen aan. In 1978 valt Israël hierop ook Libanon binnen, wat leidt tot ingrijpen door de VN-Veiligheidsraad. De raad eist de terugtrekking van het Israëlitische leger en roept daarvoor de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in het leven die moet toezien op de ordelijke aftocht van de Israëlitische troepen en de Libanese regering moet ondersteunen bij het herstellen van haar gezag. Ook Nederland draagt met ingang van 1978 bij aan de missie. Theo is een van de ruim 9000 Nederlandse militairen die in de loop van de daaropvolgende jaren in Zuid-Libanon worden ingezet. Hij arriveert als onderdeel van het 44e Pantserinfanteriebataljon en wordt spoedig – en als een van de jongsten – bevorderd tot sergeant.

Voor de blauwhelmen blijkt het ondanks intensieve patrouilles, militaire interventies en het oprichten van check-points en wachtposten onmogelijk om op effectieve wijze de vrede te handhaven in Libanon. Nadat Israël in 1982 het land opnieuw binnenvalt, kan de missie zich enkel nog richten op hulpverlening aan de bevolking.

In het voorjaar van 1983 is Theo terug in Nederland, waar hij in Assen de blauwe baret van de mariniers in ontvangst neemt. Dan wordt ook gesproken over verlenging van zijn dienstverband na verlof keert hij terug naar Seddiqine, zijn standplaats in zuidelijk Libanon. Daar raakt hij zeer zwaar gewond bij een ernstig ongeluk. Hij wordt overgebracht naar Haifa in Israël, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Op 6 juni 1983 bezwijkt Theo aan zijn verwondingen. Hij is 18 jaar geworden. Zijn lichaam wordt terug naar Nederland gebracht en thuis in Oisterwijk begraven. Zijn laatste rustplaats is het Nationaal Ereveld in Loenen.

In 1985 trekken de laatste Nederlandse troepen zich terug uit Libanon. Vijf jaar later, op 13 oktober 1990, komt met het Vredesakkoord van Taif een formeel einde aan de burgeroorlog, maar spanningen en oplaaiende conflicten blijven het land sindsdien teisteren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marcel Vuurman zei op 6 juni 2021

R.I.P bro

Roland Vogel zei op 8 juni 2021

R.I.P

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Bedankt voor jullie reacties, Marcel en Roland. Was Theo misschien een familielid van jullie of kenden jullie hem op een andere manier?

Marcel zei op 9 juni 2021

Ik leef mee met kameraden die ook in Libanon waren en zeker met degene die gesneuveld zijn voor de vrede

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 10 juni 2021

Wat mooi dat je zo meeleeft, Marcel! Bedankt voor je reactie. Begrijp ik het goed dat jij ook onderdeel was van deze missie in Libanon?

Mariëlle zei op 13 juni 2021

Alweer 38 jaar geleden. Weet het nog als de dag van gisteren.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 juni 2021

Bedankt voor je reactie Mariëlle, ik kan me zo goed voorstellen dat dit een enorme impact heeft gehad en wellicht nog steeds. In het verhaal over Theo staat dat het een ongeluk betrof, kun je ons daar misschien meer over vertellen, zodat we het verhaal daar enigszins mee aan zouden kunnen vullen?

Henk Martens zei op 25 juni 2021

R.I.P

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 28 juni 2021

Bedankt Henk, voor je reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.