Cornelis Seegeler

1901 - 1942

Cornelis wordt geboren op 9 mei 1901 in Teteringen. Hij vertrekt naar Nederlands-Indië. Voor het Binnenlands Bestuur is hij daar in Samarinda op Borneo werkzaam is als assistent-resident van de regio Koetei.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners al langer de Nederlandse kolonie op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te kunnen overheersen.

De Japanse inval wordt geopend met landingen op Borneo, een belangrijk doelwit vanwege de olievelden langs de oostkust. Ze hebben tweeënhalve maand nodig om het enorme eiland, het op twee na grootste ter wereld, in de langlopende Slag om Borneo in te nemen. Midden februari 1942 hebben de Japanners Samarinda aan de oostkust ingenomen. Cornelis wordt dan samen met andere Nederlandse ambtenaren gevangengenomen. Als Nederlanders worden ze als categorische tegenstanders van de Japanse overheersing en vijanden van het Indonesische volk behandeld en op 17 februari 1942 vermoedelijk geëxecuteerd. Cornelis is 40 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Ancol in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.