Piet wordt geboren op 22 november 1912 in Sambeek als zoon van Johannes Vogelsangs en Huberdina Arts en woont in Bakel, waar hij tot zijn diensttijd landbouwer is.
Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Piet onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht en als soldaat ingedeeld bij het 2-II-2 Regiment Infanterie en gelegerd in vak Erp langs de Peel-Raamstelling.
In de ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De verdedigers bieden verzet, maar zijn geen partij voor de superieure Duitse vuurkracht. Piets eenheid krijgt in de avond van die eerste oorlogsdag het bevel om ’s nachts nieuwe posities in te nemen achter de Zuid-Willemsvaart bij Zijtaart en Eerde, ten zuidwesten van Veghel.
Duitse troepen weten echter in het zuidoosten bij Keldonk een doorbraak te forceren over de Zuid-Willemsvaart en vervolgens van zuid naar noord de verdediging langs het kanaal op te rollen. Bij deze gevechten komt Piet op 11 mei 1940 in Eerde om het leven. Hij is het eerste slachtoffer van zijn sectie en zijn sneuvelen maakt op zijn kameraden zoveel indruk dat spoedig alle soldaten van de compagnieën langs het kanaal ervan op de hoogte zijn.
Piet is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis op de rooms-katholieke begraafplaats in Bakel. Kort na zijn overlijden ontstaat in Veghel en Bakel commotie, als bekend wordt dat Piet slachtoffer is geworden van lijkroof. Zijn gouden horloge was meegenomen door een boer uit Zijtaart nadat die zijn levenloze, bebloede lichaam in een droge sloot langs de weg had gevonden. De dader wordt tot twee jaar cel veroordeeld.
Reacties
Hebben julie al een foto van Piet vogelsangs?
Januari organiseren we een gesprek met een persoon die een aantal van de omstandigheden van nabij heeft meegemaakt. Mogelijk komen daar nog nieuwe items naar voren.
Piet Vogelsangs was een oom van mij. Ik heb hem echter nooit gezien, want ik ben geboren in 1949.
Ik ken hem alleen van foto's en verhalen, ik kan deze foto's waarschijnlijk nog wel achterhalen.
Hij heeft destijds een prachtig graf in zijn woonplaats Bakel gekregen, dit was geschonken door de inwoners van Bakel. Ergens in begin jaren 70 is dit graf helaas vervangen door een standaard militair oorlogsgraf.
Hij staat nog vermeld op een monument dicht bij kruising van de weg Corridor en de Zuid Willemsvaart in Veghel. Zie link hieronder:
https://www.google.com/maps/@51.6064856,5.5351588,3a,50.5y,66.91h,83.95…
Hij had 3 broers en 4 zussen.
Eenheid: 2-II-2 R.I.
http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=vogelsangs-p-a-a
https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=235&miaet=1…
Verhaal over de roof van zijn horloge na zijn sneuvelen:
http://www.brabantbekijken.nl/2016/01/tragische-lijkroof-gesneuvelde-so…
Beste Harrie Jonkers, u weet dat de oorspronkelijke gedachtenisplaten van het graf nog in Bakel aanwezig zijn?
Piet Vogelsangs was de broer van mijn oma (Dina Vogelsangs). Als kind kreeg ik het verhaal van Piet via oma en opa (Sjef van Dijk) mee. Volgens hen zou Piet zijn gesneuveld a.g.v. een kogel van een Duits vliegtuig. Uit het commandantsverslag is hier echter niets over terug te vinden. Ik ben wel ergens tegengekomen dat rond 14:00 op 11 mei Duitse vliegtuigen over vak Erp (waar Piet met zijn groep 2-II-2 RI ten Zuiden van de Zuid Willemsvaart was ingegraven, nabij sluis 4) overkwamen. Maar uit het gevechtsverslag lijkt meer aannemelijk dat hij getroffen is door vuur van Duitse infanterie of lichte pantserwagens aan de Noordzijde van de vaart. Het verslag vermeldt niet meer dan dat opgemerkt werd dat hij zou zijn getroffen. Uit de verhalen van opa en oma, maar ook op zijn bidprentje weergegeven, blijkt dat hij nog een heel eind gekropen heeft, mogelijk richting een boerderij om om hulp te vragen. Zo is mij in elk geval verteld. Volgens een proces verbaal waaruit blijkt dat zijn horloge gestolen zou zijn op 12 mei, zou hij op zijn rug in een droge sloot aan het boterpad gevonden zijn (blijkens zijn naam in zijn militair zakboekje), tezamen met een andere gesneuvelde soldaat waarvan de dief de naam niet in het zakboekje heeft bekeken. Piet's bidprentje dat ik recentelijk van mijn vader gekregen heb, meldt dat hij getroffen zou zijn door een kogel in de borst. Het boterpad ligt inderdaad op een aardige afstand van de plaats waar 2-II-2 RI ingegraven lag, al zou het kunnen dat het boterpad inmiddels doorkruist is door de A50 en dat dit oorspronkelijk tot dichterbij de stellingen heeft doorgelopen, maar mij is niet bekend op dit zo was; het huidige boterpad eindigt nu vlak voor de A50 (doodlopend).
Ergens vind ik het vreemd dat Piet getroffen is en zonder militaire medische hulp zelf op zoek naar hulp zou zijn gegaan, maar kan natuurlijk het gevolg van de gevechtshectiek zijn geweest.
Graag zou ik echter meer te weten komen over de exacte oorzaak van de dood van Piet; is dit toch een vliegtuig geweest zoals opa en oma altijd hebben verteld, of infanterie? Uit het verslag blijkt wel dat hij de eerst geraakte was in zijn compagnie en dat dit nieuws als een lopend vuurtje door de compagnie ging.
Toen ik een jaar of 8 was - ik denk dat het 1980 geweest moet zijn; 40 jaar na dato - ben ik met mijn ouders en opa en oma naar een gedachtenis mis geweest in Bakel. Rond die tijd en door deze gebeurtenissen is mijn interesse in de 2e wereldoorlog ontstaan. Sinds een aantal jaren verzamel ik WOII artefacten en herinneringen aan WOII (geallieerd) en ik zou graag ook een deel van een vitrine willen wijden aan Piet (onder meer met de opvallende Nederlandse M34 helm die ook Piet zal hebben gedragen). Hier moet ik aan toevoegen dat mijn vader naar Piet Vogelsangs is vernoemd. Op 20 jarige leeftijd werd hij vanuit zijn militaire dienstplicht uitgezonden naar Nieuw Guinea (1962), waarop opa en oma gezegd zouden hebben: "o nee, nou hebben we weer een Piet in de familie die de oorlog in moet". Gelukkig keerde hij na een half jaar ongeschonden terug. Naast mogelijke herinneringen aan Piet Vogelsangs, wil ik wat spullen uit mijn vader's diensttijd in de vitrine ten toon stellen; Piet naast Piet, zeg maar.
Mocht iemand nog informatie of persoonlijke bezittingen van Piet Vogelsangs hebben, dan zou ik graag in contact komen. Al is het maar om er foto's van te maken. Mogelijk weten ook nazaten van de kant van de familie Vogelsangs meer. Volgens mijn vader zou 'ome Hendrik' - broer van Piet Vogelsangs - destijds veel geregeld hebben omtrent de begrafenis en een monument dat is opgericht. Ook zou ik graag weten of Piet destijds (posthuum) het mobilisatie kruis en/of de medaille voor gevechtshandelingen is toegekend.
Dag Sander, hartelijk dank voor het indrukwekkende verhaal over het sneuvelen van Piet. Inderdaad zou het mooi zijn als uit de beschikbare verslagen kan worden opgemaakt hoe hij precies om het leven is gekomen. Mogelijk is het bij u al bekend, maar op http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=vogelsangs-p-a-a trof ik ook een lezing van de gebeurtenissen rondom zijn sneuvelen aan.
En wat informatie over Piet of oorlogsmateriaal: mocht u het nog niet hebben gedaan, dan zou u ook eens contact op kunnen nemen met Heemkundekring Bakel en Milheeze (Piets woonplaats).
Beste Sander van Dijk , wat een stukje geschiedenis over de broer van mijn wijlen oma Hendrika Vogelsangs .
Mede daardoor en de identieke geboortedatum 22-11 , zou ik graag meer te weten komen over Piet Vogelsangs 22-11-1912 .
Alvast bedankt voor je reactie , mvg , Marc Kusters
Beste Marc Kusters, blijkbaar zijn we dan achterneven. Ik heb je oma (zus van mijn oma Dina Vogelsangs) weleens ontmoet, volgens mij ook tijdens de eerder genoemde mis voor Piet in 1980. Bijzonder dat jullie dezelfde geboortedatum hebben. Ik ben inmiddels weer wat meer te weten gekomen. In een verslag van commandant majoor Bruijn (ben even de exacte bron/site kwijt) blijkt dat zowel de arts als de reserve arts van het bataljon ten tijde van het gevecht niet op hun plek waren, maar ergens verder zuidelijk. Ook weet ik nu dat Piet posthuum het Oorlogsherinneringskruis met gesp voor gevechtshandelingen posthuum toegekend heeft gekregen op 6 maart 1948. Toevallig (of niet!) heb ik vandaag een duplicaat hiervan gekregen van het Ministerie van Defensie. Ik zal kijken of ik een foto kan uploaden. Ik vermoed dat het origineel in bezit van de familie Vogelsangs is. Verder ben ik nog bezig om afspraak bij het Brabants Historisch Informatie Centrum aan het maken om dossiers in te zien, en wil ik ook nog bij de heemkundekring Bakel/Milheeze langs. Mocht ik nog nieuws achterhalen dan zal ik dat op deze site posten.
Met vriendelijke groet,
Sander van Dijk
Het Oorlogsherinneringskruis met toebehoren en een ingelijste foto is al langere tijd in het bezit van Museum De Tolbrug, Neerstraat 11, 5761 RE Bakel. Deze zijn destijds door onze ouders (Hendrik en Bertha Vogelsangs) aan hen ter beschikking gesteld. Het museum is alleen te bezoeken op afspraak. Telefoon 0492-785653 (Fam. Kanters-Rovers) of 0492-341819 (Fam. Rovers). Website museum www.detolbrug.com.
Als de oorspronkelijke gedachtenisplaten van het graf nog in Bakel aanwezig zijn, dan zou het toch geweldig zijn als deze bij het standaard oorlogsgraf geplaatst zouden kunnen worden, zeker nu in het kader van 75 jaar bevrijding. Ik kan me het oorspronkelijk graf nog goed herinneren en vond dit er destijds geweldig mooi uitzien. Volgens mij was er ook wat schade aan door kogels. Dit zegt dan toch veel meer dan alleen een standaard oorlogsgraf, zeker als het nog aanwezig is. Wie weet hier eventueel meer over ?
@ Jan Vogelsangs. Het lijkt me, dat je dat het beste kunt navragen bij de Oorlogsgravenstichting of anders bij de beheerder van die begraafplaats.
Zoals al eerder aangegeven zijn de fotolijsten met onderscheidingen al langere tijd in het bezit van Museum De Tolbrug, Neerstraat 11, 5761 RE Bakel. Verder liggen er nog andere spullen onder andere van het graf bij Tonnie Rovers thuis, Kerksedriessen 4, Bakel, tel. 0492-341819. Omdat men ze niet wil overdragen aan Heemkunde, zijn ze alleen maar op afspraak op beide locaties te bezichtigen.
Bedankt voor deze tips Jan.
Vandaag 80 jaar geleden dat oudoom Piet sneuvelde. Vanavond een bloemetje op zijn graf gelegd.
Ook namens onze familie zijn er begin mei weer bloempotten op het graf gezet. In bijgaande link van het Gemerts Nieuwsblad over de inval in mei 1940 wordt Ome Piet ook vermeld:
https://www.gemertsnieuwsblad.nl/2020/05/peelverhalen-10-en-11-mei-1940/
Mooi dat Piet op deze manier nog steeds herdacht wordt! En dank ook voor het doorsturen van het bericht uit het Gemerts Nieuwsblad. Als straks de crisis voorbij is ga ik zeker nog eens bij De Tolbrug en Tonnie Rovers langs.
Dat is zeker mooi Sander en Jan, bedankt voor jullie reacties in deze.
Op onderstaande site van Heemkunde BakelenMilheeze is nu het complete indrukwekkende verhaal over ome Piet geplaatst, voor zover mogelijk. Dit is samengesteld door mijn zus Petra en zal bij meer info ook nog worden aangevuld.
https://www.heemkundekringbakelenmilheeze.nl/piet-vogelsangs
Bedankt Jan, voor je link naar dit verhaal over Piet. We gaan er mee aan de slag en waar nodig vullen we ons verhaal zeker aan.
Vandaag alweer 82 jaar na dato... moet nog even langs om een bloemetje te leggen. Lest we forget....
Wat mooi Sander, dat je ook dit jaar je oudoom Piet weer herdenkt. Hartelijk dank voor je reactie!
Ik zag de bloemen op het graf Sander. Ze staan mooi bij de bloemen die wij als familie Vogelsangs er elke keer ook op zetten. We zullen ervoor zorgen dat ze regelmatig water krijgen.
Wat ontzettend mooi, Petra en Sander (en familie) dat jullie dit blijven doen !
Dank voor jullie reacties. En dank voor het onderhouden van de bloemen, Petra. We hadden ze zaterdag ook even water gegeven; niet overbodig met dit warme weer. Ik moet nog steeds een afspraak maken om de spullen die er nog van Piet zijn te komen bekijken. En een afspraak bij BHIC maken om de documentatie in te duiken. Hopelijk gaat dat ergens in de komende weken lukken.
Beste Sander, uiteraard ben je van harte welkom bij het BHIC, je kunt een afspraak inplannen via het mailadres: aanvragen@bhic.nl.
Als je dan ook even aangeeft welke stukken je wilt raadplegen, dan zorgen wij dat ze alvast voor je klaarstaan.
Ik heb van de week originele foto's op de kop weten te tikken van de kanaalbrug te Veghel, zeer goed mogelijk de brug waar Piet op 11 mei getroffen is. Tevens een foto van het beschadigde postkantoor en hotel in Veghel na het springen van de brug. Ik zal de foto's bijvoegen. Groet Sander van Dijk
De foto blijkt toch om een andere brug te gaan. Daar waar Piet gelegerd was betrof een ophaalbrug (de brug bij Sluis 4). In totaal zijn een viertal bruggen in Veghel door de Nederlanders opgeblazen om de Duitsers vanuit het Noorden tegen te houden. Dit betrof bruggen over de Zuid Willemsvaart en over de Aa.
Bedankt voor je reacties, Sander. Gaat het dan wel om de brug op deze foto's?
Hi Paul, dat is inderdaad de betreffende brug. Mooie foto's! Piet lag met zijn 2e compagnie (van het 2e bataljon van 2RI) van het Zuiden uit gezien links van deze brug (dus richting Den Bosch), aanpalend aan de 1e compagnie (van het 2e bataljon van 17RI) dat aan de rechterkant van de brug lag. Ik vermoed dat mijn foto's een brug over de Aa betreffen gezien de nabijheid van de kerk op één van de foto's.
Gisteren weer even in Bakel langsgeweest en een bloemetje namens de familie Van Dijk gelegd. Lest we forget.
Ze zullen goed verzorgd worden door ons Sander
Dankjewel Petra!
Vandaag voor het eerst deze site bezocht, wist niet dat ie bestond.
Heel mooi dat er nog op deze manier aan Ome Piet gedacht word.
Veel van bovenstaande verhalen, zoals ook verteld door mijn moeder, Hendrika Vogelsangs, komen me bekend voor.
Tijdens mijn militaire dienstplicht 1978-79 heb ik altijd het doodsprentje van Ome Piet in mijn militaire paspoort meegedragen.
Hartelijk dank voor je reactie, Martien! Wat mooi dat jij je oom tijdens je diensttijd op deze manier hebt herdacht en dat je moeder veel verhalen over haar broer heeft verteld. Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen wij dat natuurlijk graag.
Ook vandaag weer een bloemetje gelegd, samen met pap (Piet van Dijk, vernoemd naar ome Piet). Vandaag precies 84 jaar na zijn sneuvelen.
@Sander van Dijk,
Excuus voor mijn hele hele late reactie.
Ik lees vandaag jou reactie op mijn post pas, omdat ik er attent op werd gemaakt dat ik hier iets geschreven had.
Mss kunnen we een connectie maken via 1 van de sociale kanalen Facebook, LinkedIn Instagram of iets dergelijks ?
Kunnen we evt wat makkelijker een bericht uit wisselen?
Ik lees t wel, hartelijke groet Marc Kusters, kleinzoon van Hendrika Vogelsangs
Beste Sander en Marc, als wij van betekenis kunnen zijn bij het uitwisselen van e-mailadressen, dan horen wij dat graag van jullie.
Indien Sander akkoord is?
Wat mij betreft graag.
Groet Marc Kusters
Beste Marc, [e-mailadres verwijderd door het BHIC]
Je kunt me ook op Facebook vinden onder Sander van Dijk).
Mvg. Sander
Beste Sander, we hebben je e-mailadres hierboven verwijderd om mogelijk verkeerd gebruik ervan te voorkomen. We zullen achter de schermen je e-mailadres doorgeven aan Marc, zodat jullie via die weg contact met elkaar op kunnen nemen.
Reactie toevoegen