H.F.G. van Dinther (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hein van Dinther

1929 - 1949

Hein wordt geboren op 15 december 1929 in Oss als een van de zeven kinderen van Marinus van Dinther en Johanna van Soerland. Hij groeit op met vier broers en twee zussen. Als dienstplichtige komt hij in de zomer van 1949 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt als soldaat ingedeeld bij het 7 Bataljon Stoottroepen.

Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Hein voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Zijn eenheid zal er ingezet worden als het 435 Bataljon Infanterie.

Als hij half september 1949 met de Waterman naar de Oost afreist, is het conflict in zijn laatste fase beland. Sinds augustus geldt er een formeel staakt-het-vuren, maar talloze schendingen over en weer zorgen ervoor dat de situatie gespannen blijft. Na een zeereis van een kleine maand gaat Hein op 11 oktober aan land in Palembang in Zuid-Sumatra en wordt vervolgens doorgezonden naar Subandjeridji, diep in de binnenlanden.

Hein en zijn kameraden hebben geluk; hun kampement blijkt het luxueuze, voormalige vakantieresort van de Bataafsche Petroleum Maatschappij te zijn, gelegen in Subandjeridji, in een aangename streek met een draaglijk klimaat. Een groot voordeel van het vakantieoord is de aanwezigheid van een openluchtzwembad dat dan ook intensief gebruikt wordt voor zwemoefeningen.

Op 22 oktober 1949, na zo’n zwemoefening, ontbreekt Hein op appel. Zijn absentie wordt na de zwemles niet onmiddellijk opgemerkt, omdat er dan ruim dertig personen van het betrekkelijke kleine bad gebruikmaken. Zodra de zoektocht zich over het terrein uitbreidt naar het zwembad, wordt hij na tien minuten gevonden, levenloos drijvend in het water. Als ze zijn lichaam uit het water halen, wordt er klein wondje boven zijn rechteroog gevonden. De dienstdoende arts die hem dood heeft verklaard, concludeert daaruit dat Hein vrijwel zeker tijdens het nemen van een duik in het water met zijn hoofd de rand heeft geraakt die het diepe van het ondiepe deel van het bad scheidt. Door de klap is hij bewusteloos geraakt en verdronken. Hein is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

M.G.L.M. van D… zei op 12 april 2021

Hein van Dinther is de broer van mijn vader.
Regelmatig sprak m’n vader over Hein....
Denk daar nu regelmatig aan terug.
Mario van Dinther.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 12 april 2021

Bedankt Mario voor jouw reactie. Waren er misschien nog dingen in de verhalen van jouw vader over zijn broer die we zouden kunnen toevoegen aan ons verhaal op deze website?

jan ruijs zei op 30 september 2021

Hein kende ik voordat hij naar Ned. Indonesie vertrok. Hein kwam
geregeld bij ons in het dorp ( Macharen), waar hij zijn familie,
Megens en van Soerland bezocht. We speelden vaak voetbal op
straat, waar Hein steevast aan deelnam. Opvallend waren zijn
goudblonde haren, en zijn jeugdig gezicht. HIJ leek nog een kind.

l,

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 oktober 2021

Bedankt Jan, voor jouw reactie. Mooie herinneringen aan een jongen die op zo'n enorme tragische wijze aan zijn veel te vroege einde is gekomen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.