L. van Dinther (bron: Heemkundekring De Nistelvorst, Nistelrode en Vorstenbosch)

Bert van Dinther

1916 - 1944

Bert wordt in Nistelrode geboren op 15 oktober 1916. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingezet bij de verdediging van Nederlands-Indië tegen de Japanners. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt Adrianus krijgsgevangen genomen en naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Op 8 juni 1944 wordt Bert samen met ruim 200 Nederlandse en 1070 Britse krijgsgevangenen naar Singapore afgevoerd. Daar worden ze ingescheept op het vrachtschip de Hofuku Maru, dat op 4 juli in konvooi vertrekt richting Japan. Op 21 september, als het schip de haven van Manila heeft verlaten, wordt het konvooi van de Hofuku Maru aangevallen door Amerikaanse bommenwerpers. Twee voltreffers brengen het schip binnen twee minuten tot zinken. Bert is een van de 1050 opvarenden die daarbij om het leven komen. Hij is 27 jaar oud geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.