A.J.M. van Dinther (bron: P. van Dinther)

Adriaan van Dinther

1914 - 1940

Adriaan wordt geboren op 12 december 1914 in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de mobilisatie van 1939-1940 is hij infanteriesoldaat bij de grensverdediging langs de Maaslinie. Hij bevindt zich in het Limburgse Neer in een loopgraaf bij kazemat G-54, als de Duitsers met veel ondersteunend geweld deze licht verdedigde sector aan de Maas aanvallen. Toch weten de verdedigers een aantal aanvallen af te slaan en de kazematten worden pas na een omtrekkende beweging door de Duitsers ingenomen. Adriaan wordt tijdens de felle gevechten dodelijk geraakt in zijn hoofd. Hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan Vorstenbosch zei op 6 mei 2020

Hij was de verloofde van mijn moeder Riet Brands die in de bakkerij van zijn vader werkte

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 7 mei 2020

Bedankt Jan, wat kan een mensenleven toch anders lopen. Wat ontzettend triest voor je moeder, dat haar verloving op deze manier zo bruut werd verbroken.

Marijke van Lo… zei op 28 juli 2020

Ik ben de dochter van Johanna van Dinther, de zus van Adriaan. Zij is geboren op 10 december 1919. Zij wordt dus dit jaar 101 en leeft dus nog. Ik zal eens aan haar vragen of zij de verloofde van Adriaan kende. Als het lukt tenminste, haar geheugen is na die jaren minder geworden

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 juli 2020

Alvast onze dank Marijke, we zijn blij met alle informatie over Adriaan. We hopen met deze verhalen en vooral zijn levensverhaal Adriaan kleur te geven en het respect wat hij verdient.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.