J.W.M. Gieben (bron: Oorlogsgravenstichting)

Sjef Gieben

1925 - 1949

Jos (door de familie ‘Sjef’ genoemd) wordt geboren op 27 augustus 1925 in Sint Anthonis, als zoon van smid Piet Gieben en Marie Versleijen die samen een winkel in huishoudelijke artikelen houden. Sjef is erg geliefd, is optimistische ingesteld en heeft een grote vriendenkring.

Eind 1946 komt hij als dienstplichtig soldaat op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick en wordt ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie, opgericht in januari 1947. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij na algemene militaire opleiding naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Sjef vertrekt op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt en gaat na een zeereis van een maand aan land bij Batavia. Daar wordt hij gelegerd en ingezet voor wachtdiensten bij onder andere het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en de woning van legercommandant S.H. Spoor en loopt hij wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, even ten westen van Batavia, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Sjef met zijn onderdeel naar Poerworedjo gezonden voor de inname en zuivering van de sector. Daarna gaat het bataljon een zware tijd tegemoet. Met te weinig mensen moet een te groot gebied worden beveiligd, wat door de talrijke infiltraties en guerrilla-aanvallen van de revolutionairen nauwelijks kan worden gerealiseerd. Na afloop van de Actie blijkt bovendien dat het revolutionaire leger de confrontatie uit de weg was gegaan en nu in staat is om vanuit de binnenlanden de guerrillastrijd tot ongekende hevigheid op te voeren.

In de loop van januari wordt Sjef in Koetoradjo geplaatst, een gevaarlijke sector waar regelmatig aanvallen plaatsvinden van revolutionaire troepen. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1949, een maand na de Tweede Politionele Actie, wordt het kamp opnieuw aangevallen. Tijdens de verdediging raakt Sjef zwaargewond in zijn onderlichaam. Aanvankelijk lijkt de verwonding niet fataal, maar door ernstig bloedverlies verslechtert zijn toestand snel. Diezelfde nacht bezwijkt Sjef aan zijn verwondingen; hij is 23 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Gert-Jan Hendriks zei op 3 januari 2020

Ik ben Gert-Jan Hendriks, de oudste zoon van Chris Hendriks uit Sint Anthonis die samen met Sjef Gieben gedient heeft in Indonesie. Volgens verhalen was mijn vader Chris bevriend met dorpsgenoot Sjef en samen uitgezonden. Mijn vader Chris schijnt aanwezig te zijn geweest bij het verwonden en het uiteindelijke overlijden van zijn vriend Sjef. Het heeft hem veel verdriet gedaan. Verder is er bij ons weinig bekend van zijn moeilijke tijd in Indonesie. We hebben wel veel foto's gevonden uit zijn tijd in Indonesie en misschien/waarschijnlijk ook van Sjef.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 3 januari 2020

Bedankt voor je reactie Gert-Jan, wat zal dat een enorme indruk gemaakt hebben op jouw vader. Om zo nauw betrokken te zijn geweest bij deze verschrikkelijke tijd in Indonesië. Ik kan me voorstellen dat je vader er wellicht liever niet over praatte.

Mocht je, bij het uitzoeken van de foto's, nog foto's van Sjef uit Indonesië tegenkomen, dan houden we ons uiteraard aanbevolen.

Eric Gieben zei op 15 september 2021

Beste Gert-Jan, bijzonder om via deze weg te vernemen over de vriendschap van jouw vader en mijn oom Sjef. Mocht je nog foto's hebben van beiden, dan zou ik het heel fijn vinden om deze op een of andere manier te mogen ontvangen. Hartelijke groet, Eric Gieben

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 16 september 2021

Bedankt voor je reactie, Eric! Als je wilt, kunnen wij Gert-Jan een e-mail sturen met daarin de vraag of hij contact met je op wil nemen en daarbij jouw e-mailadres vermelden. We horen het graag als we hierin iets kunnen betekenen. 

Jos Nabuurs zei op 10 november 2021

Beste Gert-Jan en Eric,
Goed om jullie berichtjes te lezen.
Mijn schoonvader is Sjang Raaijmakers uit Sint Tunnis en ook hij heeft in Nederlands-Indie gediend. Volgens mijn informatie zat hij bij hetzelfde bataljon tijdens de militaire opleiding: in Roermond bij 4-11-RI.
Hij is niet met Sjef en Chris naar Indie vetrokken maar een jaar later.
Samen met de Heemkundekring van Sint Tunnis zijn wij ( met de dochter van Sjang) bezig om alle informatie over de militairen die vanuit Sint Anthonis en Ledeacker naar Nederlands-Indie zijn gestuurd in kaart te brengen. Het gaat dan om iets meer dan 30 jonge mannen van toen. De namen hebben we wel maar het gaat nu om verdere informatie. Daarbij is hulp van familie en bekenden nodig. Wellicht willen jullie ook je medewerking geven daarbij...middels verhalen..foto;s etc.

Gert-Jan Hendriks zei op 11 november 2021

Goedemorgen Jos Nabuurs en ook Eric Gieben,

Sorry voor mijn late reactie.

We hebben eigenlijk weinig beeldmateriaal en dergelijke van mijn vader Chris Hendriks.

Hij heeft wel brieven en foto's naar huis gestuuurd. Maar hij is altijd een binnenvetter geweest. Hij heeft weinig gedeeld.

Ik weet niet goed wat ik ervan zeggen moet. Het was een tijd die heel veel indruk op mijn vader gemaakt heeft. Aan ons kinderen heeft hij alleen de leuke dingen verteld. Eten koken, mensen in de dorpen helpen, slangen verjagen, de rijstvelden, het leven van de lokale bevolking en dergelijke.

Maar de patrouilles, het verliezen van vrienden, het vinden van verminkte lichamen de dag na een patrouille, weten dat je een bezetter bent dat je verkeerd bent, en alle ellende heeft hij nooit verteld. Veel nachtmerries had hij. En hij kon het niet zien dat wij met carnaval met pistooltjes speelden. Wel heeft hij veel aan moeders verteld. Maar beide zijn inmiddels overleden.

Ik weet dat hij bij het overlijden van Sjef Gieben was als ik het niet helemaal verkeerd heb. Een goede vriend van hem, die sneuvelde en waar hij de laatste momenten mee gedeeld heeft. Een schokkende ervaring is dat geweest. Maar ook daar weet ik niet veel van. Alleen het hulpeloze gevoel.

Als het gewenst is dan wil ik best wel eens kijken of ik wat kan vinden nog.
Met vriendelijke groet,

Gert-Jan Hendriks

Eric Gieben zei op 11 november 2021

Beste Gert Jan, Ik heb gereageerd op je bericht nadat je schreef dat je veel foto's had uit die periode. Wij hebben vrij weinig foto's uit Indonesië. (Ik kan de Heemkundekring dan verder dan ook niet helpen met extra materiaal...) Mocht je die foto's met me willen delen dan zou dat fijn zijn. Er leeft nog een zus van Sjef Gieben. Ik zou het geweldig vinden als ik haar op hoge leeftijd nog blij zou kunnen maken met een foto van haar broer. Hartelijke groet!

Jos Nabuurs zei op 12 november 2021

Beste Chris en Eric,
Bedankt voor jullie reactie. Graag zou ik telefonisch of mailcontact met jullie willen hebben.. Mijn 06 en mailadres zijn bij BHIC bekend.

BHIC Hilde Jansma zei op 12 november 2021

Beste Jos, we zullen je contactgegevens met Gert-Jan en Eric delen zodat zij contact met jou op kunnen nemen, als ze dat willen. Hopelijk levert dat wat op!

Jos Nabuurs zei op 8 februari 2022

Beste Gert-Jan en Eric,
Ik wil graag in contact komen met jullie omdat er inmiddels veel meer bekend is over de jongens (100) die in de periode 1945-1950 uit de gemeente Sint Anthonis ( 7 kerkdorpen) naar Indië zijn gestuurd., waaronder nog een aantal jongens van 4-11-RI. Ook is er een foto van een bijeenkomst in 1995 in Wanroij waarbij een kleine 40 Indië-gangers aanwezig waren . De vader van Gert Jan is een van hen. Het gaat mij/ons meer om het delen van informatie dan om foto's of materiaal te verkrijgen. Hopelijk nemen jullie contact met me op: de gegevens zijn bekend bij BHIC. Groet, Jos Nabuurs

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 februari 2022

Beste Jos, ik heb je mailadres inmiddels doorgestuurd naar Eric en Gert Jan.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.