Leendert de Geus (bron: fam. Janssen en K. Aerts, Stichting Overloon War Chronicles)

Leendert de Geus

1919 - 1944

Leendert wordt geboren op 28 april 1919 in Rotterdam en woont in Overloon, waar hij werkt als broodbakker. Tijdens de Duitse bezetting is hij actief in het verzet in Venlo. Hij wordt daarvoor begin oktober 1944 samen met medeverzetsstrijder Louis Arts uit Venray gearresteerd door de Feldgendarmerie en overgedragen aan de Sicherheitspolizei (Sipo). Op 4 oktober in de avond draagt SD-commandant Max Ströbel drie Duitse soldaten op Leendert en Louis aan de Maas te fusilleren. Een van hen wordt daar gedood. Andere Duitse soldaten in de buurt horen het schot en openen het vuur, door de ingevallen duisternis niet wetend op wie ze precies schieten. Het executiepeloton zoekt een veilig heenkomen, maar de andere, zwaargewonde veroordeelde maakt van de gelegenheid gebruik en weet te ontsnappen. Hij bereikt de boot van schipper Klaas de Jong die hem verbindt, maar kort daarop verschijnen de Duitsers die het bloedspoor waren gevolgd. Op de kade wordt de vluchteling door SD-handlanger J.N. Grootjans doodgeschoten. Vermoedelijk is Leendert degene die nog wist te ontsnappen en door Grootjans is doodgeschoten. Hij is 25 jaar geworden.

Over wat er zich die avond in Venlo precies heeft afgespeeld, bestaat onduidelijkheid. Tijdens de veroordeling van Grootjans na de oorlog wordt hem namelijk de ‘als bewezen geachte’ moord op Louis Arts ten laste gelegd, terwijl dat dus ook Leendert zou kunnen zijn geweest. Volgens een andere lezing zouden Leendert en Louis bovendien niet gearresteerd zijn geweest, maar zijn beschoten en achtervolgd door de Duitsers, omdat zij zich in de spertijd op straat hadden gewaagd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Oscar Huisman zei op 22 september 2023

We zijn er met stg. Overloon War Chronicles in geslaagd om de foto van Leendert de Geus te achterhalen. Alle credits gaan naar onze researcher Kamil Aerts en de fam. Janssen uit Overloon waar Leedert ondergedoken was.
De foto staat inmiddels op de Facebook pagina van Overloon War Chronicles.

Gr Oscar Huisman
Overloon War Chronicles

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 september 2023

Wat ontzettend mooi Oscar, zouden wij die foto misschien ook mogen gebruiken voor deze pagina? Zo ja, zou je ons die misschien kunnen toesturen ? info@bhic.nl tav Mariët

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.