Jan van Dinther (ingezonden namens Helga van den Akker)

Jan van Dinther

1901 - 1943

Jan wordt geboren op 9 september 1901 in Rosmalen als zoon van Johannes van Dinther en Evelina van de Pas. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij zich vestigt in Tjimahi, de garnizoensstad van het KNIL bij Bandoeng. Als sergeant dient Jan bij de artillerie. Ook staat hij te boek als geweermaker.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Jan wordt tegen deze achtergrond onder de wapenen geroepen en ingezet bij de verdediging van Bandoeng.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, biedt nog heftig verzet, maar wordt op 8 maart 1942 in Bandoeng gedwongen tot capitulatie. Diezelfde dag wordt Jan samen met duizenden andere KNIL-militairen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Daarna volgt zijn deportatie naar het vasteland van Zuidoost-Azië, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Werken aan de ‘dodenspoorlijn’ betekent voor de gevangenen zeer lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze blootstaan aan mishandelingen, ongelukken en tropische ziekten. Ook geallieerde bombardementen op de grotere kampen eisen slachtoffers. Ondertussen lijden ze ernstig gebrek aan adequate voeding, schoon water, medicijnen, kleding en onderdak. Duizenden krijgsgevangenen komen door deze ontberingen om het leven, of keren terug met permanent lichamelijk en geestelijk trauma.

Jan komt uiteindelijk terecht in Birmese kamp Anganum-2, op honderd kilometer van het westelijke einde van de lijn in Thanbyuzayat. In het kamp schiet de voedselvoorziening ernstig tekort en door gebrek aan adequate medische zorg worden ook zieken ingezet bij de aanleg van de spoordijk. Als gevolg daarvan raken de ernstig verzwakte gevangenen veelvuldig betrokken bij zware ongelukken. Vermoedelijk is dit ook met Jan gebeurd. Op 30 juni 1943 wordt hij opgenomen in de ziekenbarak vanwege ernstige verzwakking en gekneusde wonden aan zijn linker scheen, mogelijk opgelopen tijdens het zware werk.

Op 23 september 1943 bezwijkt hij aan de gevolgen van gebrekkige verzorging en complicaties van zijn verwondingen. Jan is 42 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in Thanbyuzayat.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Helga van den … zei op 22 oktober 2021

Mijn opa❤️‍🩹
Vader van mijn moeder😘

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 22 oktober 2021

Bedankt Helga, voor deze mooie reactie. Praatte je moeder vaak over haar vader?

Helga zei op 23 oktober 2021

Ja hoor, dat ze vroeg in de ochtend samen met haar vader ging paard rijden.En dat ‘t zo’’n lieve vader was.
Mijn moeder is ook op Tjimahi geboren.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 oktober 2021

Wat fijn dat je moeder zulke mooie herinneringen heeft aan je opa. Bedankt voor je reactie, Helga!

Gerard van Zundert zei op 29 juli 2022

Beste Mariët Bruggeman zou u kunnen vragen of Helga van den .....
een foto van haar opa Jan van Dinther zou kunnen plaatsen op deze site.
Ik ben namelijk bezig een boek te maken over Bossche Gesneuvelden en het zou mooier zijn als ik een foto had in plaats van een gedenksteen.
Wij de stichting Veteranen Ontmoetings Centrum 's-Hertogenbosch zijn bezig om ook de gesneuvelden die niet op het monument aan de Zuiderparkweg staan deze proberen er bij te krijgen. Bij deze alvast hartelijk dank. Groeten Gerard.

Helga zei op 29 juli 2022

Super mooi initiatief.
Woon zelf in Rosmalen dus kom wel even langs in Den Bosch met een foto 😁👍🏻

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 augustus 2022

Beste Helga en Gerard, wat fijn dat Helga de foto bij jou komt brengen Gerard. Of bedoel je Helga, dat je de foto bij ons brengt? We zouden namelijk ook graag een foto van jouw opa bij zijn levensverhaal willen plaatsen. Je mag ons natuurlijk ook altijd een scan mailen, dan zorgen we ook dat de scan bij Gerard terecht komt.

Alvast onze dank natuurlijk.

Gerard van Zundert zei op 8 augustus 2022

Beste Helga heb je tijd om een foto om een foto van je opa op deze site te plaatsen, bij voorbaat hartelijk dank.
Groetjes Gerard.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 augustus 2022

Je mag die zeker mailen aan ons Helga, info@bhic.nl, dan zorgen wij dat de foto bij dit levensverhaal komt en naar Gerard opgestuurd wordt.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 19 augustus 2022

Inmiddels hebben we de foto van Jan van Dinther (van Helga) ontvangen, met veel dank. Mijn collega Paul gaat de foto zo gauw mogelijk plaatsen.

 

Helga zei op 20 augustus 2022

Mooi👍🏻
Met dank aan Ronald van Grinsven ,die de oude foto wat beter heeft gemaakt 😁👍🏻

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.