Wim van den Heuvel (bron: Heemkundevereniging Berchs Heem)

Wim van den Heuvel

1926 - 1949

Wim wordt geboren op 21 juni 1926 in Berghem. Als dienstplichtige meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de 2e compagnie van het 4e bataljon van het 11e regiment infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 5 maart 1947, na een zeereis van een maand, komt Wim met de Johan van Oldenbarnevelt aan in Batavia. Kort na aankomst wordt Wim met zijn eenheid ingezet voor bewakingsdienst bij onder andere de woningen van legercommandant S.H. Spoor en luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. Wims onderdeel neemt geen deel aan de Eerste Politionele Actie, maar voert naderhand patrouilles uit in verschillende delen van Java. Tijdens de Tweede Politionele Actie wordt Wim ingezet bij operaties tegen revolutionaire guerrilla’s in de omgeving van Poerworedjo, in het zuiden van Midden-Java.

Op 19 januari 1949 is Wim met zes kameraden van zijn onderdeel in een brencarrier onderweg naar soldaten van de 5e compagnie die in moeilijkheden verkeren. Bij Keboemen, ten westen van Poerworedjo, rijdt de brencarrier op een trekbom van 250 kilogram. In de explosie die volgt, komen alle zeven de inzittenden om het leven, onder wie de 22-jarige Wim. Hij rust in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

R. van Leeuwen zei op 19 april 2021

In mijn stamboom over de familie van Zwam uit Keent, Herpen, Neerloon en Ravenstein komt de naam van den Heuvel voor. Een zoon van Zwam, Antoon was gehuwd met Petronella Gerarda van den Heuvel, dochter van Lambertus vanden Heuvel uit Berghem (NB). Is er iemand die kan aangeven of de overledene d\een direct familie lid was?

jan bierman zei op 30 augustus 2022

Ik ben bezig met scannen van mijn vaders foto's,van Nederlands Indië ik denk dat ik nog veel kan toevoegen,over 4-11 RI

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 31 augustus 2022

Beste Jan, hartelijk dank voor je reactie. Daar zijn we natuurlijk zeker geïnteresseerd in. Je kunt via het volgende formulier zelf informatie en foto's aan ons sturen: https://brabantsegesneuvelden.nl/help-mee Je kunt ons bij vragen ook een mailtje sturen: info@brabantsegesneuvelden.nl. Alvast bedankt!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.