T. van den Heuvel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Theo van den Heuvel

1924 - 1950

Theo wordt geboren op 20 maart 1924 in ’s-Hertogenbosch als oudste in een gezin van vijf kinderen. Als hij twaalf jaar is, bezoekt hij de Rijks-HBS, maar door het uitbreken van de oorlog kan hij de school niet afmaken. Tijdens de bezettingsjaren wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz en tewerkgesteld in een zwavelfabriek in het Duitse Blomberg. Als tijdens verlof in Nederland blijkt hoe zwaar getraumatiseerd Theo is geraakt door de ervaringen daar, wordt hij op medische gronden afgekeurd en kan hij de rest van de oorlogsjaren thuis blijven.

Na de oorlog meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt met de rang van wachtmeester ingedeeld bij de veldartillerie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 24 september 1948 vertrekt hij met de Johan van Oldenbarnevelt en komt een maand later op 21 oktober aan in Batavia en wordt ingezet voor dienst op Java.

Op 27 december 1949 vindt de soevereiniteitsoverdracht plaats; onder internationale druk gaat Nederland over tot de formele erkenning van Indonesië als een onafhankelijke staat. Vanaf dat moment kan de repatriëring van de Nederlandse troepen plaatsvinden die nog tot in 1950 duurt. Op 22 maart 1950, twee dagen na zijn 26e verjaardag, komt Theo om het leven bij een motorongeluk op de weg tussen Poerwakarta en Kalidjati op Java. Hij rust op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.