Adrianus van Meersbergen (bron: Regionaal Archief Tilburg)

Adrianus van Meersbergen

1909 - 1945

Adrianus wordt geboren op 30 juni 1909 in Tilburg als zoon van Josephus van Meersbergen en Johanna van Huijkelom. Hij werkt als draadmaker en trouwt in 1935 met Elisabeth de Beer, met wie hij twee kinderen heeft.

Adrianus is de broer van CPN’er Piet van Meersbergen en tijdens de Duitse bezetting werkt hij als communistisch sympathisant mee aan de uitgave van het illegale partijblad ‘Vrede-Veiligheid’. Hij is echter geen lid van de partij.

Op 23 maart 1943 doet de Duitse politie bij hem een huiszoeking en hoewel er geen belastend materiaal is gevonden, wordt Adrianus alsnog gearresteerd en overgebracht naar het Haagseveer in Rotterdam. Dit politiebureau heeft het bombardement van mei 1940 doorstaan en wordt door de Duitsers gebruikt als gevangenis voor politieke vijanden van het regime, onder wie ook de communisten en linkse activisten.

Via kamp Vught wordt hij later naar de Duitse kampen gedeporteerd, waar hij, zonder dat zijn familie dat te weten komt, in concentratiekamp Dachau terechtkomt. Op 4 april 1945 overlijdt hij daar als gevolg van de ontberingen en mishandelingen, op 35-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Gemma v.d. Klu… zei op 25 januari 2022

Ik kom van deze persoon formulieren tegen vanuit kamp Dachau.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 26 januari 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Gemma! Het klopt inderdaad dat Adrianus in kamp Dachau heeft gezeten en daar is hij ook overleden. Was hij misschien een familielid van jou of onderzoek jij hem om een andere reden?

H. Raaijmakers zei op 27 oktober 2022

Het was de Oom van mijn vrouw.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 oktober 2022

Bedankt voor je reactie, H. Raaijmakers. Werd er in haar familie weleens wat over haar oom verteld?

H. Raaijmakers… zei op 27 oktober 2022

Als het over de oorlog gaat, is het een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Maar ondanks dit gegeven zoek ik toch verder wat er precies is gebeurt. Hierdoor is er natuurlijk meer informatie bij mij aanwezig. Ik denk dat ze niet over de juiste informatie beschikken en daarom er zwijgzaam zijn Ik kan hierover moeilijk over praten met hun.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 oktober 2022

Dat is lastig, maar het komt inderdaad vaker voor dat de gebeurtenissen uit de oorlog binnen families niet of nauwelijks besproken werden en worden. Hartelijk dank voor je reactie. Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.