M.A. de Munnik (bron: Oorlogsgravenstichting)

Tini de Munnik

1925 - 1947

Tini wordt geboren op 27 augustus 1925 in Drunen. Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in de zomer van 1946 op de Koninklijke Landmacht in Vught, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 3-10 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten, revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij uitgezonden naar Nederlands-Indië, om als onderdeel van de 7 December Divisie bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na nog geen maand in opleiding te zijn geweest, reist hij met de Sloterdijk af naar de Oost, waar voor het einde van oktober aan land gaat in Batavia.

Ondanks de korte opleiding en lichte bewapening wordt Tini’s eenheid als reguliere infanterie ingezet met bewakingstaken in en rond Batavia. Zo wordt het bataljon belast met de bewaking van het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook, de woning legercommandant S.H. Spoor, de Struijswijk-gevangenis en de benzinedistributieplaats Senen. Ook wordt Tini ingezet voor transportbewaking en het begeleiden van Japanse krijgsgevangenen. Vanaf maart is Tini gelegerd in Tangerang.

Aanvankelijk is het rustig in Tangerang, maar in huni worden verschillende acties ondernomen in de omgeving. Bij een van deze eerste acties komt Tini op 19 juni 1947 in Tangerang bij een noodlottig ongeval om het leven. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Piet van de Leur zei op 22 december 2022

Waarom

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 22 december 2022

Hartelijk dank voor je reactie, Piet. Heb je Tini misschien persoonlijk gekend?

Truus De Munnik zei op 22 december 2022

Er is een straat in drunen waar wij voor hebben gezorgd. Tegen de ouders was er gezegd dat hij verdronken was. Nooit hebben ze de kans gekregen om het graf van hun zoon te bezoeken.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 december 2022

Beste Truus, wat mooi dat jullie daarvoor gezorgd hebben. Dat is een eerbetoon aan zijn leven. Dat moet zijn ouders, hopelijk hebben ze dat nog meegemaakt, enigszins troost hebben gegeven bij dit enorme gemis.

Truus de munnik zei op 12 september 2023

Geachte mariet, als je goed hebt gelezen ,waren mijn schoonouders al dood, voordat de straat is toe gekend.
Ook al waren er diverse zusters al dood. Op dit moment leven er nog maar 2 uit een gezin van 14

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 september 2023

Wat verdrietig dat zij dit niet meer mee mochten maken, Truus. Bedankt voor je reactie. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.