Joannes Muselaars (1914-1942) Bron: Heemkundekring Erthepe

Joannes Muselaars

1914 - 1942

Joannes wordt geboren op 7 april 1914 in Erp. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te kunnen overheersen.

De Japanse inval wordt geopend met landingen op Borneo, een belangrijk doelwit vanwege de olievelden langs de oostkust. Ze hebben tweeënhalve maand nodig om het enorme eiland, het derde grootste ter wereld, in de langlopende Slag om Borneo in te nemen. Tegen deze achtergrond wordt Joannes als korporaal van de artillerie ingezet bij de verdediging van de oliehavenstad Balikpapan aan de oostkust van het eiland. Nadat de Nederlanders de olievelden bij Tarakan opzettelijk hebben vernietigd, proberen de Japanners deze stad zo gauw mogelijk onbeschadigd in handen te krijgen.

De Nederlandse luchtvaart open op 23 januari 1942 samen met de Amerikaanse vloot de aanval op de Japanners en hoewel daarbij tactisch succes wordt geboekt, kan niet voorkomen worden dat de Japanners de stad blijven naderen.

De verdedigers slagen er ondertussen niet in om de velden te vernietigen en trekken zich in de avond van 24 januari 1942 terug in de binnenlanden, zodat de Japanners Balikpapan vrijwel zonder verzet binnentrekken. Joannes sneuvelt diezelfde dag, mogelijk bij het vertragen van de Japanse opmars die vanuit het noorden de stad naderde. Hij is 27 jaar geworden en wordt vermoedelijk ter plaatse begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.