Wim wordt geboren op 8 december 1925 in Cuijk als derde van de negen kinderen van slager Hendricus Martens en Maria van Lokven. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten die aan geallieerde zijde bijdragen aan de verdere bevrijding van Nederland. Op 7 mei 1946 komt hij als dienstplichtige op in Utrecht bij het Korps Technische Troepen van de Koninklijke Landmacht.
Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim voor de vervulling van zijn dienstverband in 1946 uitgezonden naar Nederlands-Indië, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 27 september van dat jaar vertrekt hij met de Ruys naar de Oost, waar hij wordt ingedeeld bij de 1e Infanterie Brigadegroep Werkplaats, gestationeerd op het veldpostkantoor in Batavia.
Op 22 september 1947 is Wim als chauffeur met de veldprediker op weg van Soekaboemi naar Buitenzorg, als ze onderweg vanuit een hinderlaag worden beschoten. Wim raakt daarbij zeer zwaar gewond en wordt teruggebracht naar het hospitaal in Soekaboemi, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Wim bezwijkt diezelfde dag aan zijn verwondingen, op 21-jarige leeftijd. Voor zijn ouders is dit het tweede zware verlies in korte tijd; kort daarvoor is Wims broer in Nederland verongelukt.
Wim vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.
Reacties
Zijn ouders hadden een slagerswinkel annex café. Er leeft nog een broer en zus van hem. Ik zal deze broer Gérard benaderen voor meer informatie en een foto.
Dag Albert, nog bedankt voor de toezegging! We zien aanvullende informatie en eventueel beeldmateriaal graag tegemoet!
Met vriendelijke groeten,
Frank van Doorn
Ik heb vandaag eindelijk Gerard Martens kunnen spreken en hij heeft mij beloofd om terug te komen op mijn vraag over een foto. Hij vertelde mij, dat er een foto-album van zijn broer is. Ook ik zal dan hierop terugkomen.
Heel fijn, Albert! We wachten het graag af.
Contact gehad met Dhr. Bert de Wilde, kleinzoon van wijlen Dokter D.H. de Wilde die als arts verbonden was aan het Kuuroord "Bad Wörishoven" Door hem is beloofd foto en info toe te zenden
Hartelijk dank, Ben! We zien de foto en informatie graag tegemoet.
Wim kwam uit een gezin van negen kinderen (i.p.v. acht). Mijn vader Gerard was de jongste en dus de negende.
Bedankt voor deze correctie Conny, ik heb het meteen verbeterd in de tekst. Praatte je vader wel eens over zijn broer Wim?
Reactie toevoegen