W. Martens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Willo Martens

1968 - 1993

Willo wordt geboren op 20 maart 1968 in Helmond. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als eerste sergeant ingedeeld bij het Verbindingsdienst Bataljon dat als onderdeel van de VN-vredesmissie UNPROFOR in Joegoslavië dient.

Zolang generaal Josip Broz ‘Tito’ in Joegoslavië aan de macht is, worden etnische tegenstellingen in het land hardhandig onderdrukt. Na zijn dood in 1980 komen deze ondergronds gedreven spanningen – terug te voeren tot voor de Eerste Wereldoorlog – steeds meer naar de oppervlakte. Het einde van de Koude Oorlog betekent de ondergang van de communistische regimes op de Balkan en de wederopleving van nationalistische politieke bewegingen. Tegen deze achtergrond valt het etnisch, cultureel en religieus zeer diverse Joegoslavië onmiddellijk ten prooi aan nationalistisch geweld, waarbij met name de Serviërs tegenover Kroaten, Bosnische moslims en Albanezen komen te staan. Begin jaren negentig is de burgeroorlog uitgebroken die Europa en de wereld verbijsterd door zijn extreme geweld. Het ‘dit nooit weer’ van na de Tweede Wereldoorlog blijkt een pijnlijke illusie te zijn geweest.

De VN zendt de United Nations Protection Force (UNPROFOR) naar het land in een poging het geweld in te dammen. Vanaf midden 1992 verschuift het zwaartepunt van deze missie van Kroatië naar Bosnië-Herzegovina, waar het bloedigst wordt gevochten en door Bosnische Serviërs etnische zuiveringen worden uitgevoerd onder de niet-Servische groepen. Voor deze getroffen bevolkingsgroepen worden safe areas ingesteld die door UNPROFOR moeten worden bewaakt. (De bekendste en beruchtste hiervan is Srebrenica, dat in juli 1995 door Bosnische Servische onder de voet wordt gelopen, met als gevolg de moord op 8000 Bosnische moslims.) Nederland draagt substantieel bij aan UNPROFOR, in de vorm van een verbindingsbataljon, een Nederlands-Belgisch transportbataljon, infanteriebataljon Dutchbat, maritieme steun en luchtsteun.

Sinds mei 1993 is Willo ingedeeld bij het verbindingsbataljon, gelegerd in Daruvar in Kroatië, waarvoor hij dient als specialist telecommunicatie. Voor dit werk kan hij putten uit zijn eerdere kennis en ervaring als hobbymatig zendamateur.

Op 10 oktober 1993 rijdt Willo vanuit hoofdkwartier Sector West met collega’s majoor F.L. van Baal en sergeant J.H. Weerensteijn in een terreinwagen naar een antenneopstelling. Onderweg rijdt de wagen in de omgeving van Pakrac, 20 kilometer zuidelijk van Daruvar, op een achtergebleven mijn van gevechten twee jaar eerder in de regio. Van Baal en Weerensteijn raken zwaar gewond en worden door de reddingspatrouille van een gewaarschuwde controlepost naar het hospitaal vervoerd. Willo, die achterin de wagen zat, heeft de explosie niet overleefd. Hij is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

S. zei op 31 oktober 2020

Mijn grote liefde. ❤

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 november 2020

Bedankt voor je reactie S., wat zal het gemis groot zijn. Wat een afschuwelijk verhaal voor zo'n jong iemand.

Andre Zadojko zei op 15 augustus 2021

In die periode was ik zijn sergeant-majoor bij 120 RVC. Hij had een zeer speciale band met Annemarie.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 16 augustus 2021

Bedankt voor je reactie André.

De naam 'Annemarie' wordt in dit verhaal nog niet eerder genoemd, zou je ons daar wat meer over kunnen/willen vertellen wellicht?

Henk van Dïjk zei op 22 augustus 2021

Ik heb de eer gehad, om van Willo Martens zijn begrafenis met militaire eer, een fotoreportage te hebben mogen maken. Dit deed ik als militair fotograaf ,om een bijdrage te kunnen leveren, aan de verwerking van dit grote verlies. Ik hoop dat ik daar toen in geslaagd ben. Henk van Dijk

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 23 augustus 2021

Wat mooi Henk, dat je dat hebt kunnen doen. Ik hoop ook dat jouw fotoreportage de familie en vrienden tot steun is geweest of nog is.

 

Marc Dekkers zei op 21 november 2022

In 1983- 1984 zat ik op het internaat Nieuw Veldzicht in Apeldoorn. Daar heb ik Willo leren kennen ,daarna kwamen we ook in dezelfde klas te zitten op de van Kindbergenmavo te Apeldoorn. Na 1984 ben ik vertrokken naar Brabant en Willo uit oog verloren ,toen in eind jaren 90 terug kwam hoorde ik dat hij overleden was op missie in Bosnië. Zoals ik mij hem herinner was het een fatsoenlijk en eervol mens . Diep respect voor je .

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 22 november 2022

Hartelijk dank voor je mooie reactie, Marc. Fijn dat je goede herinneringen aan Willo hebt en dat we hem op deze plaats mogen gedenken. 

Henk v Dijk zei op 31 december 2022

Ik heb het na een jaar voor elkaar gekregen, na een verzoek aan de gemeente Helmond, dat er in Helmond een monument komt voor Willo Martens. Er is door Burgemeester en Wethouders van Helmond mee ingestemd, om een brug viaduct te gaan benoemen als monument voor Veteraan Willo Martens. Ik ben blij met dit resultaat, dat ik dit voor Willo en zijn familie heb kunnen bereiken. De uitvoering van deze benoeming moet nog worden vastgesteld.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 3 januari 2023

Wat ontzettend mooi dat er dankzij jou een monument voor Willo in Helmond komt, Henk. Dit betekent vast veel voor zijn familie. Fijn dat je het ook hier even hebt laten weten, bedankt voor je berichtje!

Annemarie zei op 29 september 2023

Voor altijd in mijn 💕

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 29 september 2023

Wat een mooie, warme reactie, Annemarie. Ik lees dat het nu bijna 30 jaar geleden is dat Willo is overleden. Erg mooi om te lezen dat je nog altijd aan hem denkt. Heel veel sterkte.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.