Wim Martens (bron: fam. Martens)

Wim Martens

1925 - 1947

Wim wordt geboren op 8 december 1925 in Cuijk als derde van de negen kinderen van slager Hendricus Martens en Maria van Lokven. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog meldt hij zich bij de Binnenlandse Strijdkrachten die aan geallieerde zijde bijdragen aan de verdere bevrijding van Nederland. Op 7 mei 1946 komt hij als dienstplichtige op in Utrecht bij het Korps Technische Troepen van de Koninklijke Landmacht.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Wim voor de vervulling van zijn dienstverband in 1946 uitgezonden naar Nederlands-Indië, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 27 september van dat jaar vertrekt hij met de Ruys naar de Oost, waar hij wordt ingedeeld bij de 1e Infanterie Brigadegroep Werkplaats, gestationeerd op het veldpostkantoor in Batavia.

Op 22 september 1947 is Wim als chauffeur met de veldprediker op weg van Soekaboemi naar Buitenzorg, als ze onderweg vanuit een hinderlaag worden beschoten. Wim raakt daarbij zeer zwaar gewond en wordt teruggebracht naar het hospitaal in Soekaboemi, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Wim bezwijkt diezelfde dag aan zijn verwondingen, op 21-jarige leeftijd. Voor zijn ouders is dit het tweede zware verlies in korte tijd; kort daarvoor is Wims broer in Nederland verongelukt.

Wim vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

albert zei op 26 december 2017

Zijn ouders hadden een slagerswinkel annex café. Er leeft nog een broer en zus van hem. Ik zal deze broer Gérard benaderen voor meer informatie en een foto.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Albert, nog bedankt voor de toezegging! We zien aanvullende informatie en eventueel beeldmateriaal graag tegemoet!
Met vriendelijke groeten,
Frank van Doorn

Albert zei op 8 februari 2018

Ik heb vandaag eindelijk Gerard Martens kunnen spreken en hij heeft mij beloofd om terug te komen op mijn vraag over een foto. Hij vertelde mij, dat er een foto-album van zijn broer is. Ook ik zal dan hierop terugkomen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 9 februari 2018

Heel fijn, Albert! We wachten het graag af.

Ben Hansen zei op 10 februari 2018

Contact gehad met Dhr. Bert de Wilde, kleinzoon van wijlen Dokter D.H. de Wilde die als arts verbonden was aan het Kuuroord "Bad Wörishoven" Door hem is beloofd foto en info toe te zenden

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 februari 2018

Hartelijk dank, Ben! We zien de foto en informatie graag tegemoet.

Conny de Haas-… zei op 10 mei 2022

Wim kwam uit een gezin van negen kinderen (i.p.v. acht). Mijn vader Gerard was de jongste en dus de negende.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 mei 2022

Bedankt voor deze correctie Conny, ik heb het meteen verbeterd in de tekst. Praatte je vader wel eens over zijn broer Wim?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.