Franciscus Smits

1896 - 1945

Franciscus wordt geboren op 6 juni 1896 in Tilburg en woont na zijn vertrekt naar Nederlands-Indië in Makassar op Celebes. Daar dient hij als kapitein en Officier van Gezondheid bij de Militaire Geneeskundige Dienst van het KNIL.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Franciscus gemobiliseerd om de verdedigers van de kolonie medisch te ondersteunen.

Tijdens de maandenlange invasie nemen de Japanners de belangrijkste strategische punten van de archipel in. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans. Makassar wordt medio februari 1942 door de Japanners ingenomen, spoedig gevolgd door de rest van het eiland, waar de aanwezige KNIL-militairen nauwelijks tegenstand bieden.

Franciscus wordt met de inname van Makassar krijgsgevangen genomen en in dezelfde stad geïnterneerd in het infanterie-kampement van het KNIL dat door de Japanners wordt gebruikt als gevangenenkamp. Vanuit Makassar verrichten de krijgsgevangenen zware dwangarbeid in de omgeving. Gezien zijn medische achtergrond bestaat het werk van Franciscus vermoedelijk uit het verzorgen en behandelen van de gevangenen die gauw verzwakken door de mishandelingen, gebrekkige voeding en hygiëne en het zware, uitputtende werk.

Uiteindelijk wordt ook Franciscus zelf slachtoffer van de ziektes die in het kamp heersen. Hij wordt in het hospitaal opgenomen, waar hij op 5 maart 1945 bezwijkt. Franciscus is 48 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

verkerk zei op 1 januari 2018

Geen familie, maar wel info indien gewenst.
G.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Beste heer/mevrouw Verkerk,

Wij zijn inderdaad zeer geïnteresseerd naar extra informatie over F.G.N. Smits. Hartelijk dank voor het aanbod! U kunt de informatie via het inzendformulier opsturen, of eventueel rechtstreeks via info@brabantsegesneuvelden.nl. We zien het graag tegemoet.

Hartelijke groet,
Frank van Doorn

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.