H.C. Timmermans (bron: Archief Gemert-Bakel)

Henk Timmermans

1918 - 1940

Henk wordt geboren op 24 januari 1918 in Boxtel en woont in Apeldoorn, waar hij actief is voor de Jeugdbeweging.

Als vanaf eind augustus 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Henk als dienstplichtige ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij de Wielrijders. In mei 1940 wordt hij met zijn eenheid als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland gelegerd in Dordrecht en omgeving. Henk bekleedt dan de rang van sergeant.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Duitse parachutisten landen ook bij Dordrecht om de bruggen daar te bezetten.

In de middag 12 mei raakt Henk dodelijk gewond door een schot in zijn maag, nadat hij met zijn bataljon heeft deelgenomen aan een grootschalige actie tegen de Duitsers. Henk blijft lange tijd zwaargewond op straat liggen, maar weet zelf nog naar een huis te kruipen waar de bewoners hem eerste hulp geven. Pas laat in de avond kan hij naar het rooms-katholiek ziekenhuis in Dordrecht worden vervoerd.

De geboden hulp mag uiteindelijk niet meer baten. Henk bezwijkt aan zijn verwondingen op 17 mei 1940 in het ziekenhuis. Hij is 22 jaar geworden en wordt aanvankelijk thuis in Apeldoorn begraven. Sinds oktober 2012 rust hij op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

Henk Timmermans werd op 31 maart 1938 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1938 bij het Regiment Wielrijders en aangewezen voor de opleiding tot onderofficier. Bij de reorganisatie van het Regiment op 1 maart 1939 werd hij geplaatst bij het 1e Regiment Wielrijdersben op 31 maart 1939 werd hij sergeant. Op 29 augustus 1939 werd hij gemobiliseerd.

Hij kwam uit een gezin met (voor zover bekend) drie kinderen; in ieder geval had hij één broer en één zuster.

Na zijn overlijden werd hij begraven op de R.K. begraafplaats te Dordrecht en reeds op 24 juni 1940 herbegraven op de R.K. begraafplaats aan de Arnhemseweg te Apeldoorn in een 3 persoons familiegraf. Op 26 oktober 2012 werd hij herbegraven in een graaf op het Militair Ereveld 'Grebbeberg' te Rhenen.

Postuum werd aan hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (Nr. P. 1732 d.d. 6-11-1948).

Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor de gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 121.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Beste Stichting, zeer bedankt voor de achtergrondinformatie!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.