J.P. van Ham (bron: C. Knoop)

Jan van Ham

1920 - 1945

Jan wordt geboren op 26 januari 1920 in Made. Kort na de bevrijding van de streek rond Made op 4 november 1944 meldt hij zich met een aantal dorpsgenoten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Jan wordt in Drimmelen geplaatst in het Biesboschcommando. Dit commando is belast met de bewaking van de grens tussen bevrijd en bezet Nederland langs de Amer en de Bergsche Maas. Het is gevaarlijk en verantwoordelijk werk waarvoor de vrijwillige bewakers in groepen worden verdeeld. Jan behoort tot de bewakingsgroep voor de Koekoekpolder, met café De Koekoek als wachtlokaal.

De bewakers hebben regelmatig te maken met Duitse patrouilles die ’s nachts de rivier oversteken om krijgsgevangenen te maken die ze kunnen ondervragen over geallieerde opstellingen. Begin maart 1945 krijgt Jan met een collega de opdracht om een boer te begeleiden die zijn kar in de polder wil ophalen. Het drietal wordt door een Duitse patrouille overvallen. In het vuurgevecht dat volgt, wordt Jan in zijn heup getroffen en krijgsgevangen gemaakt; de anderen weten te ontkomen. Jan wordt naar de overkant van de rivier naar bezet Nederland gebracht en ondervraagt, maar hij laat niets los. Vanwege zijn schotwond wordt hij naar het noodhospitaal in Werkendam gebracht. Daar overlijdt hij enige dagen later, op 16 maart 1945. Jan is 25 jaar geworden en wordt met militaire eer in Made begraven. Sinds de jaren zeventig rust hij op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

G.J. Thijssen zei op 15 december 2017

De ouders van J.P. van Ham zijn: Leen van Ham en Jo van der Ven.
Hij had nog 3 broers en 2 zussen.
J.P. van Ham was niet getrouwd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag G.J. Thijssen, nog bedankt voor de aanvullende opmerkingen. We hebben de gegevens inmiddels in ons bestand verwerkt.

G.J. Thijssen zei op 11 maart 2018

Tot mijn spijt moet ik u mededelen dat de gegevens die ik op 15 december heb doorgegeven helaas niet kloppen.
Deze kunt u verwijderen.
Het is een andere J. van Ham wel uit dezelfde woonplaats.
Deze J.van Ham is namelijk verdronken, dus niet gesneuveld.
Ik ga nog proberen gegevens te verzamelen over de gesneuvelde J.van Ham.
Groeten,
G.J.Thijssen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 maart 2018

Geen probleem! Voor ons blijft het ook voortdurend opletten dat er geen naamsverwarring optreedt. Ik heb de gegevens inmiddels verwijderd. En uiteraard bedankt voor de mededeling!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.