A.A. van Heijst (bron: Nationaal Monument Kamp Vught)

Aart van Heijst

1908 - 1944

Aart wordt geboren op 20 april 1908 in Someren en woont met zijn vrouw en twee kinderen in Asten, waar hij werkt als landbouwer. Tijdens de Duitse bezetting heeft hij samen met zijn schoonfamilie, de gebroeders De Koning uit Heeze een verzetsgroep opgezet die zich in de omgeving van Eindhoven intensief bezighoudt met hulp aan onderduikers, wapensmokkel en overvallen op lokale distributiekantoren en gemeentehuizen. De familie wordt de spil van het verzet in de regio rondom Eindhoven en onderhoudt nauwe contacten met de afdelingen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Verdere betrokkenen in dit netwerk zijn Harrie van Gestel, Hendrik van Hoeven, Jan Heurkens en Reinder Keizer.

Op 14 mei 1944 wordt de verzetsgroep De Koning na verraad op hun boerderij in Heeze gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD). Drie broers van de familie De Koning, Arie, Gerrit en Huib worden gearresteerd, samen met Reinder Keizer en andere dan aanwezige verzetsstrijders. Een van de jongere kinderen van De Koning wordt door de Duitsers gedwongen de woning van Aart aan te wijzen, waarna ook hij thuis wordt gearresteerd.

Aart wordt eerst vastgehouden in de gevangenis in Eindhoven, waar hij hardhandig wordt verhoord. Vervolgens wordt hij voor nader verhoor overgebracht naar de SD-Polizeigefängnis in Haaren. Uiteindelijk komt Aart in kamp Vught terecht, waar hij op 9 augustus 1944 samen met zijn schoonbroers Arie en Huib de Koning wordt gefusilleerd. Aart is 36 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.