Ad Tuerlings (bron: Oorlogsgravenstichting)

Ad Tuerlings

1926 - 1947

Ad wordt geboren op 14 december 1926 in Tilburg. Als vrijwilliger meldt hij zich kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de ondersteuningscompagnie van het 1e Bataljon Regiment Jagers. Dit bataljon wordt begin 1945 in Eindhoven opgericht en krijgt opleiding in het Franse Fournes, om daarna in Zeeuws-Vlaanderen te worden gelegerd voor de beveiliging van de haven van Antwerpen. Later doet het bataljon ook dienst in Nord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Groningen en in Bocholt in Duitsland.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Zodra de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude, koloniale gezag te herstellen, begint de chaotische periode van de Bersiap (‘wees paraat’), waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Voor Ad en zijn bataljon wordt het reisdoel dan gewijzigd van Japan in Nederlands-Indië, om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Eind oktober 1945 vertrekt hij met de Nieuw Amsterdam naar de Oost. Onderweg debarkeren de troepen in Engeland, waar ze in Wokingham wapens en materieel in ontvangst nemen.

Tot grote woede van Nederland heeft admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse militairen op Java en Sumatra, om te voorkomen dat het conflict escaleert tot regelrechte oorlog. De Nieuw Amsterdam moet uitwijken naar Malakka, waar de Nederlandse troepen blijven tot de opheffing van het verbod in maart 1946.

Op 13 maart gaat Ad bij Batavia aan land en wordt tot november op Java ingezet voor militaire acties in de omgeving van de hoofdstad. Daarna volgt overplaatsing naar Padang aan de westkust van Sumatra, waar ze het vliegveld bewaken en kleine acties in de omgeving uitvoeren. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 trekt het bataljon op en bezet verschillende posten ten noorden van de stad.

Op 23 september 1947 neemt Ad deel aan een patrouille in Loeboek Aloeng bij Pasar Usang, de meest noordelijke post van het bataljon, waarbij hij als verkenner voorop loopt. Ongemerkt komen ze dan in een hinderlaag terecht. Twee handgranaten worden naar de Nederlanders gegooid; een ontploft tegen een boom aan en de ander explodeert recht voor Ad op borsthoogte. Hij wordt op slag gedood. Doordat Ad voorop loopt, krijgt hij als enige de schervenregen over zich heen. Er vallen als gevolg daarvan geen andere slachtoffers.

Ad is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.