A.A.C. Bol (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adolf Bol

1895 - 1944

Adolf Bol wordt 4 april 1895 geboren in Roosendaal als zoon van Jacob Bol en Marie Dort. Na zijn schooltijd dient hij als beroepsmilitair in het leger en behaalt daar de rang van kapitein. Over zijn krijgsverrichtingen tijdens de Duitse inval in mei 1940 is niets bekend. Ook is niet bekend of Adolf zich meldt voor krijgsgevangenschap, nadat de Duitsers hiertoe in 1943 hebben opgeroepen. Tegen het einde van de Duitse bezetting woont hij in elk geval in Eindhoven waar en wordt rond de bevrijding als lid van de staf van de Bevelhebber der Nederlandse (Binnenlandse) Strijdkrachten, de B.N.S. In de Binnenlandse Strijdkrachten zijn de belangrijkste gewapende verzetsbewegingen gebundeld om aan geallieerde zijde deel te nemen aan de bevrijding van Nederland.

Op 30 december 1944, enkele maanden na de bevrijding van Zuid-Nederland, komt Adolf onder onbekende omstandigheden om het leven in Eindhoven, mogelijk als gevolg van een eerder opgelopen verwonding of een ongeluk. Hij is 49 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Henk Termeer zei op 14 december 2017

Strijdmacht kan niet Koninklijke Landmacht zijn, want die bestond op 30 december 1944 nog niet. Moet zijn: Binnenlandse Strijdkrachten. Hij was daar lid van het onderdeel Stoottroepen. Was dierenarts van beroep. Zie mijn studie: Het geweten der natie. De voormalige illegaliteit in het bevrijde Zuiden van Nederland, september 1944 -mei 1945 (1994).
En zie vooral ook de site www.oorlogsdodennijmegen.nl, waar diverse Brabanders op staan vermeld.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag Henk, nog bedankt voor de correcties en de zoeksuggesties. We gaan uw studie raadplegen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.