A. Waarts (bron: Oorlogsgravenstichting)

Adriaan Waarts

1901 - 1945

Adriaan wordt geboren op 16 december 1901 in Capelle. Hij trouwt in 1923 met Hillechien Kroeze met wie hij een kind heeft. Het gezin woont in Rotterdam, waar Adriaan werkt als onderwijzer.

Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 inspireert Adriaan vermoedelijk om zich al direct na het begin van de Duitse bezetting in te zetten voor het verzet. Op 13 december 1941 wordt hij door de Sicherheitspolizei (Sipo) van Den Haag gearresteerd voor het verspreiden van illegale, anti-Duitse pamfletten. Voor verhoor wordt hij naar de gevangenis in Scheveningen, het beruchte ‘Oranjehotel’, overgebracht om op 3 september 1942 op transport te worden gezet naar concentratiekamp Buchenwald. In het voorjaar van 1944 wordt Adriaan overgebracht naar Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Met het naderen van de geallieerde strijdmacht wordt het kamp in september door de SS geëvacueerd. Hij wordt dan opnieuw op transport gezet, ditmaal naar Dachau.

In al deze kampen wordt Adriaan slachtoffer van de meest uiteenlopende ontberingen. Hij maakt zeer lange dagen van extreem zware dwangarbeid in de fabrieken of de steengroeves, voorafgegaan door urenlange appels en lange marsen naar hun werkplaatsen. Voeding, hygiëne en medische zorg schieten schromelijk tekort en in hun verzwakte toestand lopen de gevangenen bij het gevaarlijk zware werk risico ernstig letsel op te lopen. In de kampen zelf worden de gevangenen met honderden tot duizenden tegelijk in barakken ondergebracht zodat ook ziektes snel om zich heen grijpen en veel slachtoffers maken. Ondertussen staan de gevangenen bloot aan de willekeur en de stelselmatige, zware mishandelingen van hun bewakers.

Ook voor Adriaan worden de ontberingen uiteindelijk te veel. Hij bezwijkt op 30 januari 1945 in Dachau aan uitputting en ondervoeding op 43-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.